Μητσοτάκης στην Πράγα: Ίσως να μην αρέσει στον Ερντογάν να του απαντούν, αλλά έτσι λειτουργεί η ΕΕ

Μητσοτάκης στην Πράγα: Ίσως να μην αρέσει στον Ερντογάν να του απαντούν, αλλά έτσι λειτουργεί η ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε τόσο για τα αποτελέσματα της συνόδου όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, αλλά και για όσα έγιναν ανάμεσα στον ίδιο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο της συνόδου.

“Διαμορφώνεται κοινός στόχος στο Συμβούλιο για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια παρέμβαση. Οι προσπάθειες έχουν ωριμάσει. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό και να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου”, είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ερωτήσεις για την ένταση που δημιουργήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο της συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης (06.10.2022).

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προεδρου. Η ελληνική κυβέρνηση κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Από αυτή την πλευρά, θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και σε όσους συμμετέχουν στο καινούργιο και θεωρώ επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», είπε ο Πρωθυπουργός για τον Ερντογάν.

“Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδος (σ.σ. η φράση “θα έρθουμε νύχτα”). Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα μείνουμε σε αυτό το κλίμα. Συγκρατώ την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει στα εδάφη άλλης χώρας. Συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”. 

Γνωρίζετε ότι υπάρχει πλαίσιο αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου που δίνουν τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να ακολουθήσει αυτή τη δυνατότητα ( κυρώσεις) να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές. Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να γίνει πράξη”.

Και συνέχισε: “Θέλω να τονίσω μια ακόμη διάσταση της συζήτησης που αφορά στις κυρώσεις ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί πια από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και την ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ως προς την παρέμβαση της Ε.Ε. για να μην υπάρχει η πραγματικότητα που συνεχίζεται να υπάρχει μια μεγάλη χώρα που παρακάμπτει τις κυρώσεις εναντίον των χωρών που τις εφαρμόζουν”.

“Ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν”

“Είναι καλό να λέγονται δημόσια, μπροστά σε άλλους και να μην παρουσιάζονται οι απόψεις της Τουρκίας στα πλαίσια μονολόγων”.

Πρόσθεσε μάλιστα: “Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις που διατυπώνει, αλλά έτσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να έρθει αποκλιμάκωση για να μπορέσουμε να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.

Σημείωσε ακόμα ότι: “Όλοι όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο. Η αναβίωση των ιστορικών φαντασιώσεων παλιών αυτοκρατοριών, η έμπρακτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο είναι έννοιες που δεν ταιριάζουν στο σημερινό κόσμο. Αν η Τουρκία θέλει παραγωγική σχέση με την ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανένα σύμμαχο εντός της Ε.Ε. αν εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτό το δρόμο”.

Σχετικά Άρθρα