Βίαια επεισόδια σε φυλακή του Ισημερινού – Κινητοποιήθηκαν στρατός και αστυνομία
Επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα σε φυλακή του Ισημερινού, όπου οι επαναλαμβανόμενες ταραχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
Χρειάστηκε, μάλιστα να επέμβουν η αστυνομία και ο στρατός, όπως ανακοίνωσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή απολογισμό η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
«Αντιμέτωπες με επεισόδια στη φυλακή της Κοτοπάξι υπ’ αρ. 1, εισήλθαν τακτικές μονάδες της αστυνομίας», ανέφερε η SNAI μέσω Twitter.
Πρόσθεσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στην εξωτερική περίμετρο» της φυλακής, στην περιφέρεια της πόλης Λατακούνγκα (νότια), ενώ «ομάδα» του υπουργείου Υγείας βρίσκεται καθ’ οδόν.
Στη φυλακή αυτή κρατούνται 4.300 άνθρωποι. Είναι μια από τις μεγαλύτερες της χώρας που από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει βιώσει επτά συγκρούσεις ευρείας κλίμακας μεταξύ κρατούμενων, με συνολικά 400 και πλέον νεκρούς.
Οι αρχές μοιάζουν να μην είναι σε θέση να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στο σωφρονιστικό σύστημα, που συχνά σημαδεύονται από αποκεφαλισμούς και άλλες ενέργειες βαρβαρότητας.
Κατά τους επίσημους αριθμούς, στις φυλακές του Ισημερινού, που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων, ζουν 35.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.
Το 2021, ο Ισημερινός ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ.
Η άλλοτε ειρηνική χώρα, που γειτονεύει με την Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, έχει μετατραπεί σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε διάφορες συμμορίες, σύμφωνα με τις αρχές και αναλυτές.
Την περασμένη χρονιά, στο κράτος 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.
Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο άρχισε απογραφή των φυλακισμένων, στο πλαίσιο διαδικασίας που λέει ότι έχει σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, μπροστά στο οξύ πρόβλημα του πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων.
Πηγή: newsbomb.gr