Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία σημασία στις αντιδράσεις για το MOU με τη Λιβύη – Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί και απάντηση της Αθήνας – Στην Πράγα ο Ερντογάν
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων σε επίπεδο κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, ενώ την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις Διεθνείς αντιδράσεις για το τουρκολιβυκό σύμφωνο υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία αξία και σημασία για την Τουρκία.
Στην ανακοίνωση αναφέρει:
«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας.
Η αντίρρηση που εκφράζεται σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε και με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για τη θαλάσσια δικαιοδοσία σε περιοχές που έχει εκδώσει άδειες, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Η στήριξη της ΕΕ στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και θέτει εμπόδια στην εξεύρεση λύσης μέσω διεθνών δικαστικών μέσων είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.
Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».
Μπαχτσελί: Τα νησιά του Β. Αιγαίου είναι τουρκικά
Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί , δηλώνει πως τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανήκουν πλέον στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα».
Και συνέχισε:
«Ανακοινώνω στον κόσμο, πως δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θα τυφλώσουμε όσους διεκδικούν τα δικαιώματά μας και τον νόμο μας. Δικαίωμα σημαίνει τιμή».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός χτύπησε το τσεκούρι στην πέτρα, δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε τον Θεό, έχουμε το έθνος μας, έχουμε νίκες να φτάσουμε», είπε ακόμη.
Οικονόμου: Κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικοί ισχυρισμοί
Απάντηση στα όσα ειπώθηκαν από τον Μπαχτσελί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικούς ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια».
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι, ακόμη και για τα δικά τους δεδομένα, ξεπερνούν τα όρια.
«Όσο δεν της βγαίνει κανένας στόχος, η Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τα αδιέξοδα και να προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη διεθνή κοινότητα», σημειώνει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ξεπερνώντας τα όρια του γραφικού, η Ελλάδα αντιδρά νηφάλια και μεθοδικά, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας».
«Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Μακριά από πανικό, με μία στρατηγική που μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο πεδίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος άξονας, πέραν του διεθνούς δικαίου.
«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αποδεχθεί και αυτή την προϋπόθεση, τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τον διάλογο» υπογράμμισε.
Παρών ο Ερντογάν στην Πράγα
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ο Ερντογάν αποδέχτηκε την πρόσκληση στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα.
Στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επισημάνει ότι «με τις δραματικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολλά μέτωπα, συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα με στόχο τη συγκέντρωση χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου και την παροχή μιας πλατφόρμας για πολιτικό συντονισμό» προσθέτοντας ότι «η φιλοδοξία είναι να φέρουμε τους ηγέτες κοντά σε ισότιμη βάση και να προωθήσουμε τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ώστε, από κοινού, να εργαστούμε για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της Ευρώπης στο σύνολό της».
Επίσης είχε αναφέρει ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η οικονομική κατάσταση, η ενέργεια, το κλίμα και η μετανάστευση και η κινητικότητα, ενώ δεν προβλέπεται επίσημο γραπτό αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Αρχικά να υπενθυμιστεί ότι στις 9 Μαΐου ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΚΠ) με σκοπό να μην απομακρυνθούν οι χώρες που η ΕΕ δεν σκοπεύει να τις δεχθεί ως μέλη της, ενώ τους το είχε υποσχεθεί.
Ωστόσο, με παρέμβαση του Βερολίνου, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα προσκλητήριο στάλθηκε και στην Τουρκία.