Καϊλή στο libre: Οικονομία και ελληνοτουρκικά δεν μας επιτρέπουν ακυβερνησία και αστάθεια

Καϊλή στο libre: Οικονομία και ελληνοτουρκικά δεν μας επιτρέπουν ακυβερνησία και αστάθεια

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να περάσει «μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας και αστάθειας» αναφέρει η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλη σε συνέντευξή της στο libre.

Με μια σαφή τοποθέτηση στη συζήτηση που ξεκίνησε στον δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα περί «τερατογένεσης» και  «προοδευτικής διακυβέρνησης» η κυρία Καϊλή αναφέρει ότι η κατάσταση “δεν μας επιτρέπει ούτε να μείνει η χώρα στον αέρα, ούτε να περάσουμε σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας και αστάθειας”.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «η σημερινή πολιτική πραγματικότητα απαιτεί  σοβαρότητα,  υπευθυνότητα και σταθερότητα». 

Για την επιτροπή pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – της οποίας είναι αναπληρωματικό μέλος – εξηγεί ότι στις συζητήσεις που έχουν γίνει με εταιρείες που διαθέτουν λογισμικά παρακολούθησης «η απάντηση που λάβαμε είναι πως έχουν αγοραστεί από κυβερνήσεις σχεδόν στις μισές χώρες τις ΕΕ».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κυρία Καϊλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει μια εξεταστική επιτροπή που ερευνά κατασκοπευτικά λογισμικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, γνωστή ως PEGA. Είστε αναπληρωματικό μέλος αυτής της Επιτροπής. Ποιοι είναι οι στόχοι της και πως μπορεί να κινηθεί σε χώρες της Ε.Ε.;

Τον Μάρτιο του 2022, αποφασίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη σύσταση της επιτροπής PEGA για τη διερεύνηση ζητημάτων κυβερνοασφάλειας και ενδεχόμενων παραβάσεων σε σχέση με τη χρήση του Pegasus ή παρόμοιων κατασκοπευτικών λογισμικών.

Ειδικότερα, η PEGA καλείται να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες χρησιμοποιούν λογισμικά παρακολούθησης και εξετάζει σε τι επίπεδο παραβιάζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

  • Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης θητείας της, η επιτροπή μας χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να διερευνήσει φερόμενες παραβιάσεις, όπως πραγματοποίηση ακροάσεων με εμπειρογνώμονες, θύματα και άλλα πρόσωπα, αξιολόγηση μελετών και ερευνών και ανάληψη διερευνητικών αποστολών, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Με τα φαινόμενα παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλων λογισμικών να έχουν εξελιχθεί σε  ασύμμετρη απειλή, ο ρόλος της PEGA κρίνεται κομβικός για την ασφάλεια και την προστασία μας έναντι τέτοιων επιθέσεων. Θα πρέπει να ληφθούν ευρωπαϊκά μέτρα προστασίας για την εξάλειψη τους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, την επιτροπή απασχόλησαν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με το predator. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έρθουν στην Ελλάδα εντός του έτους καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι δεν γίνονται αρκετά για να ερευνηθεί η υπόθεση στη χώρα μας σχετικά με το predator. Μεταξύ άλλων τίθεται το θέμα της έρευνας – που σύμφωνα με ευρωβουλευτές – θα έπρεπε να γίνει στα γραφεία της εταιρείας που εκπροσωπεί το κατασκοπευτικό λογισμικό. 

Ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ με αρμοδιότητα της τηλεπικοινωνίες και εισηγήτρια της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στην επιτροπή PEGA, σας διαβεβαιώνω πως θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στον βαθμό που μας αναλογεί.

Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά συζητήσεων με εταιρίες που διαθέτουν τέτοιου είδους λογισμικά και η απάντηση που λάβαμε είναι πως έχουν αγοραστεί από κυβερνήσεις σχεδόν στις μισές χώρες τις ΕΕ.

Μέσω ερωτηματολογίων που έχουν σταλεί σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ένωσης, αναμένουμε να διαπιστώσουμε ποιες έχουν προχωρήσει σε τέτοιες αγορές. Βέβαια, ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αγοραστεί κι από ιδιώτες, γεγονός που περιπλέκει τα δεδομένα.

Το σίγουρο είναι πως πρέπει να υψωθεί ένα τείχος προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ευρωπαϊκή και όχι αμιγώς εθνική αρμοδιότητα επί τέτοιων ζητημάτων. Χρειάζεται να πραγματοποιηθούν το συντομότερο, ταχύτερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης συνδέει ωστόσο την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ με την αποτυχημένη προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου από το predator. Ο ίδιος μάλιστα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι «κάποιοι μιμούνται τις τακτικές του Πούτιν και Ερντογάν. Ελέγχουν τα ΜΜΕ, εργαλειοποιούν τη δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Χρειαζόμαστε νομικό πλαίσιο που θα μας προστατεύει». Συμφωνείτε με τον κ. Ανδρουλάκη;

Στη δημοκρατία δεν χωράνε σκιές. Χρέος εμάς των πολιτικών είναι να αγωνιζόμαστε για την ολιστική προάσπιση, την ενδυνάμωση και τη θωράκιση της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας.

  • Με το πολίτευμα μας να υποσκάπτεται και να απειλείται όλο και περισσότερο και με αυτό το είδος υβριδικού πολέμου των παρακολουθήσεων και εφάμιλλων φαινομένων που δοκιμάζει να στρέψει την κουλτούρα της ελευθερίας κατά του εαυτού της να εντείνεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ούτε να χρονοτριβούμε.

Σήμερα, καλούμαστε, περισσότερο από ποτέ, να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, αυτές που μας διαχωρίζουν από κάθε είδους ολοκληρωτισμό, απολυταρχία και ανελευθερία. Η χρονική στιγμή προκαλεί πολλά ερωτηματικά και πρέπει Βουλή και Δικαιοσύνη να διαλευκάνουν την υπόθεση και να ισχυροποιηθεί όντως το νομικό μας πλαίσιο. 

Να δούμε λίγο το θέμα της ενέργειας. Τι συμβαίνει τελικά στην Ευρώπη; Μήπως λαμβάνονται με μεγάλη καθυστέρηση κάποιες αποφάσεις για την προστασία των καταναλωτών εν όψει ενός χειμώνα που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος;

Δίχως αμφιβολία, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αλλάζει τα πάντα, καθυστερώντας και καθιστώντας περίπλοκη τη μετάβαση στην πράσινη εποχή που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η Ευρώπη καλείται να αυξήσει τη γεωπολιτική της εμβέλεια και να γίνει πιο αυτοδύναμη και αυτόνομη, παύοντας οριστικά να εξαρτάται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη και μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα επώδυνη για τους Ευρωπαίους πολίτες, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για ένα ενεργειακό μέλλον ασφαλές, ανεξάρτητο και πιο βιώσιμο.

  • Με το σχέδιο REPowerEU, που έρχεται ως απάντηση στις διαταραχές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, η Ευρώπη επιδιώκει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος είναι να καταστεί η Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030. Σε σχετική ερώτηση μου, μάλιστα, προς την Κομισιόν, η Επίτροπος Ενέργειας υπογράμμισε πως οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον (νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, αγωγός EuroAsia και EastMed), θα είναι κρίσιμες για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα πως τις βλέπετε; Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε  ως «τερατογένεση» την πιθανότητα συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25 με την ανοχή του ΚΚΕ, ενώ ο κ. Τσίπρας την ίδια στιγμή ασκεί πιέσεις για «προοδευτική συμμαχία». Ποια είναι η δική σας θέση για την επόμενη μέρα των εκλογών;

Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, με το θέμα της ενεργειακής φτώχειας στο επίκεντρο, καθώς επηρεάζει και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε χώρας αλλά και το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.

  • Το κάθε κράτος θα έχει διαφορετικού είδους προβλήματα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της οικονομίας του και το ενεργειακό του μείγμα. Η Ελλάδα έχει το γνωστό ζήτημα του χρέους, που σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, με τα επιτόκια να έχουν ανοδικές τάσεις, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ελληνοτουρκικά και τις συνεχείς προκλήσεις από τους γείτονες μας, δεν μας επιτρέπει ούτε να μείνει η χώρα στον αέρα, ούτε να περάσουμε σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας και αστάθειας.

Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα απαιτεί σοβαρότητα,  υπευθυνότητα και σταθερότητα.  

Μετά από πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης και πως καθορίζεται αυτό όταν ακόμη και κυβερνήσεις αμφισβητούν το όραμα που ενέπνευσε το κοινό μέλλον;

Μπορώ να σας πω με σιγουριά πως οι θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ. Οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα συνθέτουν και συνοψίζουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα για μια Ευρώπη συμπεριληπτική, ολοκληρωμένη και ειρηνική.

Ο ευρωσκεπτικισμός δύσκολα θα εξαλειφθεί, ωστόσο χρέος και καθήκον μας είναι να μετατρέψουμε την αμφισβήτηση και τη μομφή, σε μια καλύτερη ευρωπαϊκή εκδοχή. Κατ’ εμέ, το μέλλον της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πραγματοποίηση της σοβαρότερης και πιο ουσιαστικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, με κοινή εξωτερική, αμυντική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική και εμπεδωμένα ευρωπαϊκά σύνορα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη θα αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, αποκτώντας τη δυναμική που οφείλει να έχει στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Κυρία Καϊλή γιατί επιλέξατε τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση του Γενικού Γραμματέα στο Ευρωκοινοβούλιο; Πώς σχολιάζετε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ;

H απόφαση αποχής της πολιτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών από τη διαδικασία εκλογής του Γενικού Γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου, ενός αξιώματος υψηλής και κομβικής σημασίας, ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με την απόφαση δημιουργίας μιας ακόμη νέας γενικής γραμματείας, όπως και με τα επισπεύδοντα χαρακτηριστικά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Με τέσσερις τελικές υποψηφιότητες –όλες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – επέλεξα όπως και η συνάδελφος Αντιπρόεδρος από την Ιταλία, εκείνον που κατά την εκτίμηση μας ήταν καταλληλότερος για αυτό το αξίωμα.

Σχετικά Άρθρα