Ηλιόπουλος: Γιατί δεν παρενέβη νωρίτερα στην εστία Ζωγράφου η Αστυνομία;

Ηλιόπουλος: Γιατί δεν παρενέβη νωρίτερα στην εστία Ζωγράφου η Αστυνομία;

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8» και στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου και της Έλλης Τριανταφύλλου έδωσε ο εκπρόσωπος  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και ΦΠΑ σε τρόφιμα αλλά και τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για το πού πήγαν τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για υπηρεσίες φύλαξης στις εστίες.

«Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ ανήκει στις μόλις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2021», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8».

«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πάει σε ενοίκιο και τρόφιμα – ας φανταστούμε τι σημαίνει αυτό για ένα σπίτι όταν υπάρχει αδυναμία να καλυφθούν σημαντικές άλλες ανάγκες, σταθερές ή έκτακτες», υπογράμμισε.

«Αλλά και στο ενεργειακό διαρκώς καταγράφουμε αρνητικά ρεκόρ. Με στοιχεία Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε σε ένα έτος στην Ελλάδα κατά 220% ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ευρωζώνη είναι στο 61%», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο. Η μείωση του ΕΦΚ κοστίζει 1,5 δισ. και η μείωση του ΦΠΑ περίπου 1 δισ., για ένα έτος. Είναι μέτρα δημοσιονομικά εφικτά και μέτρα που πρέπει να λάβουμε έκτακτα όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας», εξήγησε.

«Αντίθετα, υπάρχουν μόνιμες παρεμβάσεις που προτείνουμε», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερθείς στην ανάγκη για «αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους». «Όλα τα εισοδήματα από εργασία πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», είπε.

Ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, υπογράμμισε: «ο κ. Θεοδωρικάκος πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση γιατί η αστυνομία δεν επενέβη νωρίτερα, τη στιγμή που, όπως και ο ίδιος είπε, οι καταγγελίες για εγκληματική δράση μέσα στην εστία ήταν γνωστές εδώ και τρία χρόνια». «Η απάντησή του ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε καραντίνα δεν είναι πειστική, δεν νομίζω ότι αυτή η εγκληματική ομάδα δούλευε με τηλεργασία…», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το ίδρυμα του Υπουργείου Παιδείας που είναι υπεύθυνο για τις δαπάνες στις εστίες είναι μια τεράστια εστία διαφθοράς», τόνισε, αναφερθείς σε απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με χρήματα των πολιτών, για υπηρεσίες φύλαξης.

«Με τις τελευταίες εξελίξεις φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι πανεπιστημιακή αστυνομία είναι άχρηστη, δεν παρεμβαίνει στα πραγματικά ζητήματα ασφάλειας του πανεπιστημίου», πρόσθεσε. «Σε ζητήματα όπως είναι η εμπορία ναρκωτικών μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει κανονικά η αστυνομία, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», επισήμανε.

Όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και τους τίτλους τέλους που μπαίνουν στην εξεταστική, σχολίασε: «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουμε προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης».

«Κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο κ. Λαβράνος, ο κ. Μπίτζιος ή ο κ. Δημητριάδης, για τον οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση, δεν κλήθηκαν στην επιτροπή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην απαντά ποιος είναι ο κρίσιμος λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον έγινε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όπως και η παρακολούθηση δημοσιογράφων ή πολιτικών στελεχών», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Η επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή και εκεί θα καταλογιστούν όλες οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν φτάνουν», δήλωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και για το αν πρέπει να υπάρξει συνάντηση με την τουρκική ηγεσία, τόνισε: «σε κάθε περίπτωση ο δίαυλος του διαλόγου πρέπει να μένει ανοιχτός, ακόμα κι όταν απέναντί σου έχεις έναν γείτονα που δεν σέβεται τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο». «Διάλογος όμως που στο άλλο σκέλος θα έχει κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Κι εδώ υπάρχει ένα κενό στρατηγικής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έβαλε ξανά στο τραπέζι ένα πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο κέρδισε η χώρα το 2019. Θα έπρεπε σήμερα να υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να μπουν όροι και προϋποθέσεις στην τουρκική πλευρά».​

Σχετικά Άρθρα