Οι τουρκικές προκλήσεις… στο μικροσκόπιο της κυβερνητικής στρατηγικής – Τα δύο σενάρια “θερμού επεισοδίου” που εξετάζει το Μαξίμου

Οι τουρκικές προκλήσεις… στο μικροσκόπιο της κυβερνητικής στρατηγικής – Τα δύο σενάρια “θερμού επεισοδίου” που εξετάζει το Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εδραία η πεποίθηση πως οι τουρκικές προκλήσεις μπορούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική στρατηγική. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το γεγονός πως σε όλες τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγει το κυβερνητικό επιτελείο αποτυπώνεται  ξεκάθαρα ότι «ο πρωθυπουργός είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κρίση στα ελληνοτουρκικά».

Της Άννας Καραβοκύρη

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο φόβος ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου με την Τουρκία εν μέρει μπορεί να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και άλλα και να προσελκύσει μετριοπαθής ψηφοφόρους που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν το πρώτο κόμμα υπό την απειλή της ακυβερνησίας.

  • Αυτό που εξετάζουν με μεγάλη προσοχή στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το πως θα κινηθεί η Τουρκία σχετικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την έρευνα των υδραγονανθράκων αλλά και το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό με πολεμικά της πλοία μην επιτρέποντας τη διέλευση των ελληνικών.

Αυτά τα δύο σενάρια θέτουν σε επαγρύπνηση την κυβέρνηση που προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια την αποτροπή πιθανού σεναρίου περικύκλωσης ενός νησιού του Ανατολικού Αιγαίου από τουρκικά πολεμικά πλοία με βασικό αίτημα την άμεση αποστρατιωτικοποίησή του.

  • Συντεταγμένη κυβέρνηση επαναλαμβάνει καθημερινά πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, καλλιεργώντας διεθνείς συμμαχίες και ενισχύοντας την αμυντική ικανότητα της χώρας με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει δείξει την αξία του με την πίεση που προκαλεί στην Άγκυρα, η οποία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι αποκλεισμένη από εξοπλιστικά προγράμματα όπως η αναβάθμιση των F-16 και η προμήθεια F-35.

Για αυτό το λόγο παραβρέθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην  τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος»,  όπου υπογράμμισε το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων, τονίζοντας ότι «έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».  

  • Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν περαιτέρω οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τις τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo. Παράλληλα, ενισχύεται και η δύναμη της Αεροπορίας με τα 24 νέα μαχητικά Rafale, τα ανανεωμένα F-16 Viper, το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. 

Ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως «η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι άνθρωποί τους» και τονίζουν πως παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, διευθετήθηκε  η εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας, αλλά και των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία και θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολές.

Είναι κινήσεις που φανερώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς τους ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα μας. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός μένει προσηλωμένος στην γραμμή της διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών. Σήμερα, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιον κ. Φον Ντερ Λάιεν στη Βουλγαρία, όπου στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού IGB, θα της εκθέσει τις ελληνικές θέσεις για την τουρκική προκλητικότητα.

Σχετικά Άρθρα