Θ. Λύτρας: Πληροφορίες ότι του έκοψαν κάθε πρόσβαση σε στοιχεία για τον κοροναϊό – Αφορμή η νέα μελέτη

Θ. Λύτρας: Πληροφορίες ότι του έκοψαν κάθε πρόσβαση σε στοιχεία για τον κοροναϊό – Αφορμή η νέα μελέτη

Στις 13 Ιουλίου ο καθηγητής Θοδωρής Λύτρας ως όφειλε έστειλε ολόκληρο δεύτερο μέρος της μελέτης με τα σοκαριστικά στοιχεία για τον κοροναϊό και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης στις μονάδες, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο Μαξίμου. Ωστόσο, σύμφωνα με το ieidiseis.gr μόλις εννέα μέρες μετά και με σχετική εντολή κόπηκε κάθε πρόσβαση που είχε ο κ. Λύτρας από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τον ίδιο και απλά όλα τα συστήματα που διαχειριζόταν και τα δεδομένα που αντλούσε «κλείδωσαν» χωρίς να έχει την παραμικρή πρόσβαση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, τιμώρησε έναν επιστήμονα και έβαλε στο περιθώριο έναν μελετητή που αναλύει τα δεδομένα προς όφελος της επιστήμης του με κυρίαρχο και μοναδικό στόχο να μην χάνονται τόσο άδικα οι ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Λύτρας έκανε με άλλα λόγια το αυτονόητο, μελέτησε τα δεδομένα και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Είναι όμως άλλο να διαφωνεί κάποιος και να γίνεται ένας δημιουργικός επιστημονικός διάλογος ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ΜΕ και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία μας και είναι άλλο η απολυταρχική τακτική να του κόβουν την πρόσβαση μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσουν τα ευρήματα.

Η έκθεση Λύτρα, για την οποία είχε πλήρη γνώση ο Σωτήρης Τσιόδρας, απέδειξε ότι:

-Μεταξύ αυτών που είχαν κορονοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν όλοι. Ή σχεδόν όλοι καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%.

-Με άλλα λόγια πέθαναν 1.084 άτομα έναντι 72,7% (9.382 ασθενών) οι οποίοι εισήχθησαν στις ΜΕΘ.

Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη που αναλύει στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη μελέτη έφτανε ως τον Μάιο 2021) παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεται κάποιος στην επαρχία: άλλο ένα ποσοστό (+64%) σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

Στη συνέχεια της μελέτης επισημαίνεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Η μελέτη του κ. Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από αυτή ενός ατόμου εντός ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει ο κ. Λύτρας «οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης».

Σχετικά Άρθρα