ΣΦΕΕ: Στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων οι παροχές της κυβέρνησης

ΣΦΕΕ: Στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων οι παροχές της κυβέρνησης

«Άκαρπη» απέβη άλλη μία συνάντηση των εκπροσώπων του φαρμάκου με το υπουργείο Υγείας, ακυρώνοντας τις προσπάθειες του κλάδου για αναπροσαρμογή της συνεισφοράς του δημοσίου στη διαρκώς αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Η πολυαναμενόμενη χθεσινή (27/9) συνάντηση των εκπροσώπων του χώρου του φαρμάκου με το υπουργείο Υγείας απέβη άκαρπη. Το φάρμακο δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, και συνεπώς ούτε και η βιωσιμότητα και προβλεψιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων», σχολιάζει με απογοήτευση σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

«Για μια ακόμη φορά έγινε αντιληπτό πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά υπεύθυνες για την ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και δε βλέπει την ανάγκη αναπροσαρμογής της συνεισφοράς του δημοσίου σε αυτήν, με αποτέλεσμα να καταλογίζει ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές στις επιχειρήσεις, επιστροφές που ξεπερνούν το 60% των ΠΩΛΗΣΕΩΝ τους.

Η Κυβέρνηση –σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες– αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της COVID-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα (9) συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν. Γιατί όχι άλλωστε, αφού έχει αποφασίσει να μην τις πληρώνει αλλά να τις φορτώνει στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, «άρα αντέχουμε», η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με «δημιουργικά» μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας «πατρίκιους» και «πληβείους», ευνοούμενους και αδικούμενους.

Ο καθένας έχεις τις δικές του προτεραιότητες. Η δική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που χρειάζονται και είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε και το κάνουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ. 

Σχετικά Άρθρα