Γεραπετρίτης: Πέριξ των ΑΕΙ η ΟΠΠΙ – Η “μπάλα” στους Πρυτάνεις μετά το χάος

Γεραπετρίτης: Πέριξ των ΑΕΙ η ΟΠΠΙ – Η “μπάλα” στους Πρυτάνεις μετά το χάος

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στην ΕΡΤ για το πού ακριβώς θα ενεργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι 400 ήδη προσληφθέντες και δυνητικά 1.030 στο άμεσο μέλλον, μετέθεσε την ευθύνη για την λύση στο χάος που προκλήθηκε στα ΑΕΙ, στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων. «Δεν σημαίνει ότι εγκαθιστούμε τους 400 που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και μέσα σε μία ημέρα θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε παθολογίες δεκαετιών. Σκοπός είναι να συνέξουμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά», όπως υποστήριξε.

Αναλυτικότερα, «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το πανεπιστήμιο ανήκει πρωτίστως στους φοιτητές, στους δασκάλους, στο διοικητικό προσωπικό, εκεί θα πρέπει να αποδοθεί», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας ότι «ήδη έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο της αστυνόμευσης» και «οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί έχουν αναλάβει υπηρεσία, βρίσκονται στη διάθεση των πρυτάνεων και πέριξ των πανεπιστημίων».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων τι σημαίνει «πέριξ» όσον αφορά το χώρο δράσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο κ. Γεραπετρίτης υποχρεώθηκε να καταφύγει σε κάθε λογής άλλη διατύπωση, για να μην πει την λέξη «μέσα».

«Θα είναι όπου χρειάζεται το πανεπιστήμιο», υποστήριξε, μεταθέτοντας κάθε αστυνομική παρουσία εντός ΑΕΙ σε απόφαση των πρυτανικών Αρχών. «Το βέβαιο είναι ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι όπου χρειαστεί, όμως απαιτείται η συνέργεια των ίδιων των πανεπιστημίων», προσέθεσε αργότερα.

Μάλιστα, προχώρησε και σε άλλες μεταθέσεις ευθύνης προς τους πρυτάνεις, υποστηρίζοντας ότι είναι οι πανεπιστημιακές Αρχές που θα πρέπει να εγκαταστήσουν «συστήματα επιτήρησης, ελέγχου εισόδου-εξόδου, ώστε να καταστεί ένα πλέγμα ασφάλειας για τους φοιτητές … δεν είναι δυνατόν να γίνει οτιδήποτε σε σχέση με την αστυνόμευση αν πρώτα από όλα η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν αυτοπροστατευτεί».

Απάντησε επίσης με ευχολόγια σε ερώτηση για το πώς ζητείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα να αυτοπροστατευτεί όταν η εικόνα που προωθείτο ως σήμερα είναι ότι «αυτό δεν έχει αποτύχει και γι αυτό οδηγηθήκαμε στην πανεπιστημιακή αστυνομία».

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε «πολύ αισιόδοξος ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση» επειδή κατά τον ίδιο «έχει υπάρξει πολύ ισχυρή συλλογική συνειδητοποίηση ότι δεν πάει άλλο στα πανεπιστήμια». Πρακτικά δηλαδή, αν τελικά επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπροστά στην έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών, ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει ότι δεν φταίει η αυταρχική της θέση και η ανικανότητα υλοποίησης, αλλά θα φταίνει οι πολίτες που δεν «συνειδητοποίησαν συλλογικά» τους αγαθούς σκοπούς του Μαξίμου.

Επανέλαβε επίσης την προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης στις πρυτανικές Αρχές «να καταρτίσουν να καταρτίσουν ειδικά συστήματα ασφαλείας, να υπάρχουν σχέδια διαχείρισης φαινομένων παρανομίας και παραβατικότητας. Σε συνδυασμό με αυτά τα σχέδια, η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αποτελέσει πλέγμα ασφαλείας».

Οι δημοσιογράφοι επανήλθαν ρωτώντας ευθέως: «πετάμε το μπαλάκι στα πανεπιστήμια και τους πρυτάνεις; μπαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και στο χώρο ή θα είναι έξω και μέσα “ό,τι μπορέσει να καταφέρει η πρυτανεία και οι φοιτητές”;».

Αλλά ο κ. Γεραπετρίτης αδυνατούσε να πει τη λέξη «μέσα». Όπως είπε, «όπου υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, η αστυνομία είναι παρούσα … με το υφιστάμενο πλαίσιο, η κοινή αστυνομία έχει κάθε δυνατότητα να παρεμβαίνει … η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι στα πανεπιστήμια, θα βρίσκεται σε συνέργεια με τις πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο, ώστε να θεραπεύονται τα φαινόμενα. Θα είναι παντού η πανεπιστημιακή αστυνομία. Αλλά πρέπει να έχουμε κατανόηση, ότι η άσκηση αυτή απαιτεί πολύ πιο ευρύτερες συνέργειες».

Σχετικά Άρθρα