Χρυσή Αυγή: Στις 7 Οκτωβρίου η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στο Εφετείο
Στις 7 Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει η Μάγδα Φύσσα στο Εφετείο της δίκης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Αν και η Μ. Φύσσα εκλήθη από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να καταθέσει σήμερα, αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα.
Μετά από διαμαρτυρίες δικηγόρων και δημοσιογράφων ότι δεν μπορούν να ακούσουν, η πρόεδρος αποφάσισε τη διακοπή της συνεδρίασης.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, οι χρυσαυγίτες προχώρησαν σε σόου με ύβρεις και απειλές, προκαλώντας τον κόσμο που βρισκόταν στο δικαστήριο.
Η διαδικασία ξεκίνησε με ένσταση από την πλευρά του Ηλ. Κασιδιάρη ο οποίος ζητούσε να κριθεί η έφεση του εισαγγελέα για επιβολή μεγαλύτερης ποινής. Σκεπτικό με το οποίο συντάχθηκαν και οι άλλοι κατηγορούμενοι που τους αφορά η εισαγγελική παρέμβαση.
Οι ενστάσεις, που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, αφορούσαν 12 από το σύνολο των κατηγορουμένων για τους οποίους εξετάζεται η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών μετά την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση, ζητώντας μεγαλύτερες ποινές.
Η έφεση την οποία ζήτησαν να απορριφθεί σήμερα ως απαράδεκτη οι κατηγορούμενοι, ασκήθηκε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης, από τον εισαγγελέα Εφετών, Στέλιο Κωσταρέλλο, αναπληρωτή εισαγγελέα στο πρώτο δικαστήριο, και αφορά τους επτά καταδικασθέντες σε ποινές έως 13 έτη τής διευθυντικής ομάδας, αλλά και τους πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάραγκ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κωσταρέλλος, αναφέροντας πως τα μέλη του Διευθυντηρίου «ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα» που διέπραττε η Χρυσή Αυγή, εκτίμησε πως οι επιβληθείσες ποινές θα έπρεπε να είναι αυστηρότερες.
Αντίστοιχα, ο ίδιος, ζητεί μεγαλύτερες ποινές και στους δράστες της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, κρίνοντας πως το δικαστήριο δεν στάθμισε σωστά ούτε τον βαθμό της εγκληματικής τους διάθεσης, ούτε την άνευ αφορμής επίθεση που έκαναν αλλά ούτε και τα ταπεινά τους κίνητρα ως υποτακτικοί της διευθυντικής ομάδας.
Η υπεράσπιση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, αρχικά, και εν συνεχεία ο ίδιος δήλωσαν στο δικαστήριο πως η έφεση του κ. Κωσταρέλλου πρέπει να κριθεί απαράδεκτη καθώς στερείται, όπως ισχυρίζονται, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας μη αναφέροντας συγκεκριμένα προσωποποιημένα ζητήματα.
«Δεν υπάρχει διακριτή αναφορά στο πρόσωπο του κ. Κασιδιάρη αλλά μια γενική αναφορά στους καταδικασθέντες» ανέφερε η συνήγορος του καταδικασθέντα η οποία συμπλήρωσε πως στην έφεση γίνεται επίκληση μίας δήλωσης από την επίσημη σελίδα της Χρυσής Αυγής μετά την δολοφονία Φύσσα, την οποία ο κ. Κωσταρέλλος θεωρεί ως “δήλωση Κασιδιάρη”.
Λαμβάνοντας τον λόγο το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου δήλωσε υποκριτικά στο δικαστήριο ότι ο ίδιος είχε καταδικάσει αμέσως τη δολοφονία Φύσσα. «Δεν είναι δική μου η δήλωση που αναφέρει ο κ. εισαγγελέας. Εγώ καταδίκασα το έγκλημα και στη Βουλή και σε δηλώσεις μου. Να κρίνει το δικαστήριο σας ηθικά απαράδεκτη την έφεση του κ. εισαγγελέα διότι βασίζεται σε ψεύδη που θα δούμε στη συνέχεια».
Με την ένσταση περί απαράδεκτης εισαγγελικής έφεσης συντάχθηκαν μετά τον κ. Κασιδιάρη και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενης, ενώ ακολούθησαν και οι πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη.
Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις αποδεχόμενο αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση η οποία τόνισε πως νομίμως και με εμπεριστατωμένη αιτιολογία άσκησε ο κ. Κωσταρέλλος τη δυνατότητα που του δίνει η νομοθεσία.
Μετά την απόρριψη της ένστασης που έθεσε πρώτος ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό πρώην βουλευτής έλαβε τον λόγο δηλώνοντας πως αρνείται και αποκρούει την κατηγορία την οποία χαρακτήρισε «ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη που προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τους κανόνες Δικαίου». Διαβάζοντας κείμενο που είχε προετοιμάσει, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε «πολιτική διαχείριση ποινικής υπόθεσης» και υποστήριξε ότι στόχος τής όλης υπόθεσης είναι να πλήξει τις φωνές που θίγουν εθνικά θέματα.
Τον λόγο έλαβε και ο Γιάννης Λαγός ο όποιος διά της υπεράσπισης του ζήτησε και πάλι αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Αναφέροντας πως γνωρίζει ότι η αίτησή του θα απορριφθεί, ο κρατούμενος ευρωβουλευτής, χρησιμοποιώντας σημειώσεις που είχε, επανέλαβε και πάλι τους ισχυρισμούς του περί πολιτικής δίκης.
Πρόσθεσε ότι παρέμεινε στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, μετά την καταδίκη του, «ενώ θα μπορούσα να έχω διαφύγει, και οδηγήθηκα στις φυλακές Δομοκού παρόλο που ζήτησα να πάω στον Κορυδαλλό ώστε να μπορώ να ασκώ τα καθήκοντα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε περιστατικά, κατά τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, εμποδίστηκε να ασκήσει τα καθήκοντά του κάνοντας λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις» με στόχο να φιμωθεί. Παράλληλα, δήλωσε αμετανόητος για όσα έχει κάνει και αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Νωρίτερα δεν ευδοκίμησε ούτε η ένσταση ακυρότητας της κλήσης του καταδικασμένου ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, η οποία αν γινόταν δεκτή από το δικαστήριο θα οδηγούσε σε αναβολή της δίκης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.
Ο απών κατηγορούμενος, μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής του Δημήτρη Παπαδέλη, υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της κλήσης για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αυτή επεδόθη τη χρονική περίοδο που ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω κορωνοϊού.
Επιπλέον, προβλήθηκε και ένσταση πλαστότητας επισημαίνοντας ότι δεν είναι η δίκη του υπογραφή αυτή που περιέχεται στο έγγραφο επίδοσης.
Το δικαστήριο ομόφωνα μετά από πρόταση της εισαγγελέως Κυριακής Στεφανάτου απέρριψε το αίτημα Μιχαλολιάκου, ο οποίος από την αρχή της δευτεροβάθμιας δίκης φαίνεται να επιδιώκει την αναβολή της.