Yatkin Report: Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν παίζει διαφορετική μελωδία κάθε μέρα…

Yatkin Report: Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν παίζει διαφορετική μελωδία κάθε μέρα…

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στη Διάσκεψη Κορυφής του Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για την 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ένας παλιός μου μέντορας με δίδαξε ότι η σωστή διπλωματία πρέπει να είναι συνεπής και δεν μπορεί κανείς να παίζει διαφορετική μελωδία κάθε μέρα. Πρέπει να γυρίζει στον τάφο του βλέποντας την Τουρκία να αιωρείται από τη μια πλευρά στην άλλη σαν πλοίο που έχει πιαστεί σε τέλεια καταιγίδα, γράφει ο Namik Τan στην τουρκική επιθεώρηση Yatkin Report.

Η εξωτερική μας πολιτική φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένη με την εσωτερική μας πολιτική, όπου η κοινωνική πόλωση φτάνει σε νέα κορύφωση κάθε μέρα. Βασικές αρχές διακυβέρνησης, όπως το κράτος δικαίου, έχουν καταστεί εξίσου ανούσιες όσο τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα να τις υποστηρίξουν. Στο μεταξύ, η οικονομία πέφτει τόσο γρήγορα όσο η μέση προσδοκία ότι ένα καλύτερο μέλλον περιμένει την αγαπημένη μας χώρα.

Σε αυτό το περιβάλλον, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θέλει να πετύχει η Τουρκία στη διεθνή σκηνή και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της. Ενώ οι ειδικοί σκέφτονται την άνοδο μιας νέας δυτικής υποδομής ασφάλειας, η Τουρκία επιμένει να συμπεριφέρεται ενάντια στα ήθη της Δύσης με τα οποία κάποτε συμφώνησε να ανταλλάξει γαμήλιους όρκους. Σήμερα, υπό τη σημαία μιας «πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής», φλερτάρει με την Ανατολή ενώ αρνείται να δεχτεί διαζύγιο με τη Δύση.

Φλερτάροντας με την Ανατολή κρατώντας την προσοχή της Δύσης

Η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να συσπειρώσει την εσωτερική της βάση αξιοποιώντας την εξωτερική πολιτική με τρόπο που παραβλέπει κάθε μορφή παραδοσιακής διπλωματικής ικανότητας. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν η ίδια η δημόσια συμμετοχή της στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιήθηκε στο Ουζμπεκιστάν. Η SCO είναι ουσιαστικά η ενσάρκωση του παλιού ανατολικού μπλοκ και ενώ ακόμη και οι Κινέζοι και Ινδοί ηγέτες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την παρουσία τους, ήταν οδυνηρά σαφές ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ήθελε η Δύση να μάθει ότι φλερτάρει με την ιδέα της ένταξης.

Προσπαθεί ο Πούτιν να αξιοποιήσει την Τουρκία ως δούρειο ίππο του;

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έλαβε σε μεγάλο βαθμό αυτό που ζητούσε. Είχε μια σημαντική συνάντηση με τον Πούτιν και κατάφερε να τον παρακινήσει να κάνει ορισμένες δηλώσεις σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Τουρκία. ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα στην προεκλογική περίοδο. Ενώ δημιουργούσε τις τόσο απαραίτητες ευκαιρίες φωτογραφίας για εγχώρια κατανάλωση, έδειξε επίσης στη Δύση πόσο άνετα συναναστρεφόταν με τους αντιπάλους της.

Έτσι, ενώ ο Πούτιν απέτυχε να εκμεταλλευτεί τη σχέση του με την Κίνα και την Ινδία, το αντιστάθμισε επιδεικνύοντας τη σχέση του με την Τουρκία, μετατρέποντας το ΝΑΤΟ σε κούκλα που τώρα αναρωτιέται αν η επί δεκαετίες σύζυγός τους είναι στην πραγματικότητα δούρειος ίππος.

Τι κέρδισε η Τουρκία από όλα αυτά;

 Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν ωφέλησε τον εγωισμό του, αλλά κέρδισε πολύ λίγα. Και η Δημοκρατία της Τουρκίας; Πριν το αεροσκάφος του Ερντογάν αγγίξει ξανά το τουρκικό έδαφος, οι συμπατριώτες του διάβαζαν ήδη για την πίεση του Κογκρέσου στην κυβέρνηση Μπάιντεν να ακυρώσει το εμπάργκο όπλων σε έναν από τους σημαντικότερους αντιπάλους της Τουρκίας, την Κύπρο. Ομοίως, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κα Νάνσι Πελόζι, ταξίδεψε προσωπικά στην Αρμενία για να προκαλέσει το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

Και ενώ ο Ερντογάν προσποιείται ότι δεν νοιάζεται για την εικόνα του στη Δύση και απέτυχε να εκπροσωπήσει την Τουρκία κατά την κηδεία της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’, προσπαθεί σκληρά να επιδιορθώσει αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου ελπίζει να εξασφαλίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Θα καταφέρει να πετύχει μια τέτοια ευκαιρία φωτογραφίας; Ίσως αν είναι πρόθυμος να υποσχεθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και γιατί όχι? Άλλωστε, κάθε μέρα παίζουμε μια διαφορετική μελωδία τώρα!

Σχετικά Άρθρα