Ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Τα βασικά σημεία για την αποδόμηση των τουρκικών ισχυρισμών και της επιθετικής ρητορικής

Ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Τα βασικά σημεία για την αποδόμηση των τουρκικών ισχυρισμών και της επιθετικής ρητορικής

Στην σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ είναι στραμμένα τα βλέμματα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδομήσει σημείο προς σημείο την επιχειρηματολογία της Τουρκίας και θα δώσει ηχηρές απαντήσεις για την τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά σημεία.

Της Άννας Καραβοκύρη

  • Το πρώτο είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
  • Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα κάνει εκτενή αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, παραθέτοντας το χρονικό των προκλήσεων.
  • Τρίτον, θα αναδείξει την προσπάθεια της Τουρκίας για  εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος. Θα καταγγείλει με τεκμηριωμένα στοιχεία την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα επισημαίνοντας ότι στις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών, ενώ μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

Επίσης, θα σταθεί ιδιαίτερα στο περιστατικό με τους 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί από τουρκικές κρατικές Αρχές και θα υπογραμμίσει τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ανέφερε:

  • «Αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε».

Θα υπενθυμίσει ακόμα την υβριδική επίθεση στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες, σε τουρκικά λιμάνια.

Το πλαίσιο της ελληνικής αντεπίθεσης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες σε συνέντευξη του στο CNN

  • «Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα. Μόνο σήμερα σώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Το να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μία χώρα που έχει εργαλειοποιήσει μετανάστες είναι απίστευτο. Να θυμίσω τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020 όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε περισσότερους από 10.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Εμείς έχουμε μία υποχρέωση να προστατεύουμε τα σύνορα και να σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για «κρεσέντο» τουρκικής ρητορικής τον τελευταίο καιρό και τόνισε ότι «εμείς πορευόμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». 

Ο πρωθυπουργός, καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και στις συνεντεύξεις προσπαθεί να διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα περιγράφοντας το σκηνικό έντασης που διατηρεί διαρκώς σε Αιγαίο, Θράκη και ανατολική Μεσόγειο που στήνει η Άγκυρα

Σχετικά Άρθρα