“Φωτιά” στα κινητά για την εφαρμογή “Αppodixi” της ΑΑΔΕ – Τα περισσότερα ήταν ανώνυμα “σκαναρίσματα”….
Η νέα εφαρμογή σάρωσης αποδείξεων “Αppodixi” της ΑΑΔΕ, δίνει τη δυνατότητα διακρίβωσης της γνησιότητας του παραστατικού που παίρνει ο φορολογούμενος και βέβαια πιστοποιεί εάν τα δεδομένα που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν σταλεί την ίδια στιγμή στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA.
Συγκεκριμένα, πάνω από 2.000 “σκαναρίσματα” και καταγγελίες για πειραγμένες αποδείξεις έγιναν το πρώτο 24ωρο ενεργοποίησης της εφαρμογής “Appodixi”. Το ενδιαφέρον είναι ότι από αυτές μόνο οι 850 ήταν επώνυμες μια και δίνεται κι αυτή η δυνατότητα.
Με βάση πληροφορίες, πολλές από τις αποδείξεις αυτές δεν ήταν νόμιμες αλλά δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία. Πάντως με αφορμή τις καταγγελίες αυτές αναμένεται, μετά από σχετική αξιολόγηση, να γίνουν ενέργειες ελέγχων,
Υπενθυμίζεται ότι εφόσον ο χρήστης εντοπίσει μια πλαστή απόδειξη και επιλέξει να το αναφέρει στις ελεγκτικές αρχές καλείται να κάνει τα εξής:
- Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
- Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
- Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
- Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
- Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.
Πάντως, ήδη, με βάση τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 20.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή “σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε κάθε απόδειξη.
Να σημειωθεί ότι αν ο χρήστης δει ότι υπάρχει “πειραγμένη” ή πλαστή απόδειξη θα μπορεί να πραγματοποιεί άμεσα καταγγελία στις Αρχές παίρνοντας μάλιστα κι ένα μπόνους ως επιβράβευση. Η χρηματική αμοιβή, δε, θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.
Βέβαια, δεν έχει ακόμη γίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση ωστόσο μόλις επιλυθεί, σε μερικές μέρες κι αυτή η εκκρεμότητα, αναμένεται να ισχύσει αναδρομικά, για όσους έχουν ήδη εντοπίσει “πειραγμένες” αποδείξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βαριές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA, από την 31η Οκτωβρίου, κι όχι από την 1η Οκτωβρίου, όπως αρχικά ήταν ενταγμένο στη σχετική ρύθμιση, προβλέπει πολυνομοσχέδιο-”σκούπα” του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
- Συγκεκριμένα προβλέπεται:
α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.
Επίσης σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, ήτοι συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Α.Α.Δ.Ε., αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης:
- για σαράντα οκτώ (48) ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ,
- για ενενήντα έξι (96) ώρες, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.