Reuters: Γιατί η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει τον Πούτιν- Πού οδηγούν οι νέες πυρηνικές απειλές Μενβέντεφ

Reuters: Γιατί η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει τον Πούτιν- Πού οδηγούν οι νέες πυρηνικές απειλές Μενβέντεφ

Πηγή: Reuters/ Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πριν από μια διευρυμένης μορφής συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Ο Σι Τζινπίνγκ είναι απίθανο να εγκαταλείψει τον «παλιό του φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που η απόφαση του Ρώσου ηγέτη να στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην Ουκρανία και οι πυρηνικές απειλές του επιβαρύνουν τη «χωρίς όρια» συνεργασία του Πεκίνου με τη Μόσχα, είπαν ειδικοί, σύμφωνα με ανάλυση της Brenda Coh στο Reuters.

Αντίθετα, η Κίνα θα εμβαθύνει στην αμήχανη στάση της να καλεί για διάλογο και ειρηνική επίλυση, ενώ αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ότι η Κίνα θα τηρήσει μια «αντικειμενική» και «δίκαιη» θέση.

Ο Σι και ο Πούτιν έχουν πλησιάσει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, δεσμευμένοι από την αμοιβαία δυσπιστία τους προς τη Δύση, και επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά η Κίνα φρόντισε να μην παράσχει καμία άμεση υλική υποστήριξη που θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τη Δύση εναντίον της.

Ο Πούτιν αναγνώρισε αυτά τα όρια την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, στο Ουζμπεκιστάν, περιγράφοντας τον Σι ότι είχε ερωτήσεις και ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία και επαινώντας τον για την «ισορροπημένη» θέση του.

“Δεν βλέπω πόσο διαφορετική θα είναι οποιαδήποτε νέα θέση… Η Κίνα δεν υποστηρίζει τον πόλεμο, δεν υποστηρίζει τη σύγκρουση, αυτό ήταν πολύ ξεκάθαρο από την αρχή”, δήλωσε ο Henry Wang Huiyao, ιδρυτής του think tank Center for China and Globalization.

Η Ρωσία λέει ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία είναι μια «ειδική επιχείρηση» για την υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του γείτονά της και την εκρίζωση των ανθρώπων που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Πώς εξηγείται η στάση της Κίνας

Αν και η Κίνα πιθανώς ήλπιζε σε έναν σύντομο πόλεμο, οι κινήσεις του Πούτιν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία – που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες ήττες – είναι απίθανο να απασχολήσουν το Πεκίνο ή να αλλάξουν την ουσιαστική φύση της σχέσης των χωρών, είπαν αναλυτές. Κυβερνητικός παράγοντας τόνισε πως παραμένει η γεωπολιτική σχέση, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο γιγάντων γειτόνων είναι πιθανό να αναπτυχθεί καθώς η Κίνα αποκομίζει τα οφέλη περισσότερων και φθηνότερων ενεργειακών προμηθειών, ενώ η Ρωσία αντισταθμίζει τις απώλειες από τις απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης παρείχαν ελάχιστη κάλυψη στην τελευταία ομιλία του Πούτιν, ακόμη και μετά την αναταραχή των παγκόσμιων αγορών και την καταδίκη από τις δυτικές δυνάμεις. Τα σχόλια, ωστόσο, συζητήθηκαν έντονα στα κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Weibo της Κίνας, όπως το Twitter, προκαλώντας ένα μείγμα σοκ και κριτικής που οι λογοκριτές δεν αφαίρεσαν, καθώς και υποστήριξη.

Ο Yuan Jingdong, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος ειδικεύεται στην κινεζική άμυνα και εξωτερική πολιτική, είπε ότι αναμένει από την Κίνα να συνεχίσει να ακολουθεί τη λεπτή γραμμή του να μην επικρίνει δημόσια τη Ρωσία ή να δείχνει ανοιχτά συμπάθεια προς την Ουκρανία, ενώ επίσης απέφυγε – όπως καλύτερα μπορεί – από την έγκριση των ενεργειών του Πούτιν.

«Εφόσον ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Πούτιν (ήταν) στην Κίνα όταν ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια διαβεβαίωση από την Κίνα στη Ρωσία για τη σημασία της διμερούς σχέσης, αλλά και σαφή ένδειξη του τι μπορεί να περιμένει η Ρωσία ρεαλιστικά από την Κίνα», είπε. .

«Σε αυτό το σημείο, η επιλογή του Πεκίνου φαίνεται να είναι να μείνει μακριά από το χάος και τον αυξανόμενο κίνδυνο που έχει οδηγήσει η εισβολή της Ρωσίας», είπε.

Νέες πυρηνικές απειλές από Μεντβέντεφ

Όλα τα όπλα της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση των νέων εδαφών, ισχυρίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος κατέστησε σαφές πως τα δημοψηφίσματα που οργανώνονται από τις φιλορωσικές αρχές θα διεξαχθούν.

“Η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο, δεν υπάρχει επιστροφή ” είπε χαραητηριστικά.

“Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτά στη Ρωσία”, συμπλήρωσε Μεντβέντεφ, μία μέρα μετά την κήρυξη της επιστράτευσης από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τόνισε οτι η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, και διευκρίνισε πως “οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων που βασίζονται σε νέες αρχές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοια προστασία”.

“Επομένως, οι διάφοροι ανόητοι με παράσημα που έχουν αποσυρθεί δεν χρειάζεται να μας τρομάζουν μιλώντας για χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Ο υπερηχητικός πύραυλος είναι εγγυημένο ότι μπορεί να φτάσει στόχους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο γρήγορα”, συνέχισε .

“Το δυτικό κατεστημένο και όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ γενικά πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο”, είπε ο Μεντβέντεφ.

Τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να διεξαχθούν στις ρωσικές περιοχές των επαρχιών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας, καθώς και σε τμήμα της επαρχίας Μικολάιβ, από την Παρασκευή, αναμένεται να παράγουν αποτελέσματα που υποστηρίζουν συντριπτικά την ένταξη στη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.

Σχετικά Άρθρα