Goldman Sachs: Η ενεργειακή κρίση συρρικνώνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης- Προβλέψεις για νέο πληθωριστικό κύμα

 Goldman Sachs: Η ενεργειακή κρίση συρρικνώνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης- Προβλέψεις για νέο πληθωριστικό κύμα

Οι ροές του Nord Stream 1 έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σημαντικά υψηλότερα και θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνει η Goldman Sachs. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη έχουν πληρωθεί πολύ νωρίτερα από τους στόχους και παρά τις σημαντικές μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους, η βιομηχανική και ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα κινήθηκε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Εν όψει του χειμώνα, ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει νέα άνοδο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να μετακυλίονται στους καταναλωτές. Πλέον, αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κορυφωθεί στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, πριν υποχωρήσει στο 4,0% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. 

Goldman Sachs: Η κρίση στο φυσικό αέριο "εξαφανίζει" την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Ενώ η δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου ανακοινωθέντος φόρου 140 δισ. ευρώ της ΕΕ στα κέρδη των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η εξοικονόμηση που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πιθανό να θωρακίσει κάπως το εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών, η κατανάλωση στη ζώνη του ευρώ θα αποτελέσει ωστόσο την κινητήρια δύναμη της σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας τον χειμώνα.

κιηθ

Δεδομένων των προβλέψεων των αναλυτών της Goldman Sachs για αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και το 2023 (με βραχυπρόθεσμη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές το α’ τρίμηνο), η επενδυτική τράπεζα αλλάζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ από μια ήπια σε μια μέτρια ύφεση.

Συνολικά, τώρα προβλέπει ανάπτυξη +0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022 (έναντι -0,1% προηγουμένως), -0,4% το τέταρτο τρίμηνο (από -0,2% πριν), -0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023 (έναντι +0,2%) και -0,1% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι +0,4%). 

κ,θ

Αυτό μειώνει την ετήσια πρόβλεψη της αμερικάνικης τράπεζας για την ανάπτυξη το 2023 προβλέποντας ύφεση 0,4% από ανάπτυξη +1,0% προηγουμένως, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για ανάπτυξη +0,3%. Σε ό,τι αφορά τις χώρες, συνεχίζει να περιμένει τη Γερμανία και την Ιταλία να φέρουν το κύριο βάρος του “χτυπήματος” στην οικονομία από την κρίση στην ενέργεια, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα. Αναμένει ότι η ιταλική και η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθούν κατά περίπου 1,2% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και το ισπανικό και γαλλικό ΑΕΠ να μειωθεί μόνο κατά 0,3%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, οι προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν ασυνήθιστα αβέβαιες. Ενώ στο βασικό της σενάριο η Goldman αναμένει ότι το ΑΕΠ σε ολόκληρη την περιοχή θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,0% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η συνεχιζόμενη υποκατάσταση πετρελαίου-αερίου ή/και ο υψηλότερος εφοδιασμός ενέργειας (όπως μέσω αυξημένων εισαγωγών LNG) μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ανθεκτική βιομηχανική δραστηριότητα από το αναμενόμενο , περιορίζοντας τη μείωση του ΑΕΠ στο 0,2%. Από την άλλη πλευρά, ο υψηλότερος πληθωρισμός, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που επιβαρύνει τις επενδύσεις ή/και τα νοικοκυριά που δαπανούν τις αποταμιεύσεις τους σε μικρότερο βαθμό από ό,τι αναμένεται, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο έντονη ύφεση, με συρρίκνωση του ΑΕΠ σχεδόν 3% το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις της G.S. για υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη συνεπάγονται έναν δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΚΤ. Δεδομένης της μεγαλύτερης δυναμικής ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο και της περαιτέρω ανοδικής πίεσης στον πληθωρισμό, είναι πιθανή μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο καθώς εξελίσσεται η ύφεση, με τελικό επιτόκιο 2,25% το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά οι πιο έντονες δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού θα μπορούσαν να απαιτήσουν έναν πιο εκτεταμένο κύκλο σύσφιγξης.

Σχετικά Άρθρα