Λαγκάρντ: Νέα αύξηση στα επιτόκια στα βήματα της FED – Μεγαλώνουν κι άλλο οι δόσεις για τα δάνεια
Με αύξηση του κόστους δανεισμού ετοιμάζεται να απαντήσει στην πληθωριστική κρίση η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η Fed σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσει μία ακόμα γενναία αύξηση στα επιτόκια κατά 0,75% ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο από το 2,5% στο 3,25%.
Δεν αποκλείεται μία αύξηση ακόμα και 1% ωστόσο το σενάριο αυτό απομακρύνεται για να μην προκληθεί πανικός στις αγορές που ενδέχεται να συμπεράνουν ότι η αμερικανική οικονομία βυθίζεται ταχύτερα από το αναμενόμενο σε ύφεση.
Πέρα από τις αποφάσεις για τα επιτόκια, οι αναλυτές αναμένουν και τις εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο κατά πόσο η Fed σκοπεύει να αφήσει το «γκάζι», σε περίπτωση που αυτή επιφέρει ύφεση στις ΗΠΑ.
Στην ευρωζώνη
Στην δική μας αγορά το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφές: «Δεν θα επιτρέψουμε να εδραιωθούν στην οικονομία της ευρωζώνης οι αυξήσεις στις τιμές», που σημαίνει ότι θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου αναχαιτίζοντας τον πληθωρισμό.
Επιτόκια στην ευρωζώνη
Έως τον Οκτώβριο 1,25%
Εκτίμηση έως τέλος του έτους 2% – 2,5%
Για να δούμε τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες να αναφέρουμε ενδεικτικά ένα παράδειγμα:
Δόση στεγαστικού δανείου (για δάνειο 100.000 ευρώ 15ετών)
Με επιτόκιο 2,5% δόση 672 ευρώ/μήνα
Με επιτόκιο 3% δόση 696 ευρώ/μήνα
(για δάνειο 100.000 ευρώ 15ετών)
Με επιτόκιο 2,5% δόση 672 ευρώ/μήνα
Με επιτόκιο 3% δόση 696 ευρώ/μήνα
Επιβάρυνση 24 ευρώ το μήνα
Πάντως φαίνεται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες επιλέγουν το μικρότερο κακό δηλαδή την επιβράδυνση των οικονομιών ακόμα και την ύφεση από το χειρότερο κακό που είναι η επίμονη και ραγδαία αύξηση των τιμών.
Ο αντίκτυπος και στο κόστος δανεισμού των χωρών
Με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν ανοίξει τον πιο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980, το κόστος δανεισμού και των χωρών έχει εκτιναχθεί. Ενδεικτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετους επιμένει πάνω από το 4,5% – σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2017.
Πηγή: ΕΡΤ