Ράμμος (ΑΔΑΕ): Ο Δεμίρης αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί μας- Διοικητής ΕΥΠ: Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί βάσει νόμου να άρει το απόρρητο για Ανδρουλάκη, αλλά δεν θα έπρεπε
Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης διοικητής της ΕΥΠ καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές σύμφωνα με το news247 φέρεται να δήλωσε πώς βάσει του νόμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να άρει το απόρρητο όσον αφορά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Αυτό που έχει, όμως, ιδιαίτερη αξία είναι η ευθεία καταγγελία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, ανώτατου δικαστικός Χρ. Ράμμο, κατά την κατάθεσή του, κατά του διοικητή της ΕΥΠ για επιχείρηση απόκρυψης στοιχείων και παραπλάνηση της ανεξάρτητης αρχής.
Τόνισε ότι η αρχική απάντηση του επικεφαλής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη στο αίτημα πρόσβασης του φακέλου ήταν ότι δεν ξέρει αν υπάρχει, ήξερε μόνον ένα έγγραφο Κοντολέοντος και Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού.
Συμπλήρωσε επίσης ότι σε νέο έλεγχο μετά δύο τρεις μέρες, τους δοθηκε από ΕΥΠ έγγραφη δήλωση Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΕΥΠ επικαλέσθηκε απόρρητο και καθήκον εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις.
Τη συγκεκριμένη στάση ο κ. Ράμμος την χαρακτήρισε “υπεκφυγή” και “άρνηση συνεργασίας”. Επιπρόσθετα, είπε οτι η ΕΥΠ δεν μπορεί να επικαλείται απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή.
Αποκάλυψε επίσης ότι παρατηρήθηκε άρνηση συνεργασίας από την Εισαγγελέα Βλάχου και την ΕΥΠ με υπεκφυγές”.
Συμπέρανε τέλος ότι πουθενά δεν υπήρχε αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και ότι δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια.
Τι είπε ο διοικητής της ΕΥΠ
Ο κ. Δεμίρης ωστόσο δήλωσε επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ότι δεν είναι σίγουρος πως η άρση του απορρήτου θα ήταν χρήσιμη σε μία υπηρεσία, που από τη φύση της – όπως επικαλέστηκε – χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο όσον αφορά στην παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη, καθώς από το 2019 είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και έχει τη δυνατότητα αυτή από το νόμο.
Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να άρει το απόρρητο επικαλούμενη την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ΕΥΠ. “Δεν θα κάνουμε την ΕΥΠ φύλλο και φτερό” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης υποστήριξε επίσης στην εξεταστική επιτροπή ότι η νόμιμη διαδιασία για την επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ.Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Δεν πήρε όμως θέση για την ουσία της υπόθεσης αυτής ή οποιασδήποτε άλλης, δηλώνοντας ότι δεσμεύεται από το καθήκον της εχεμύθειας. Επικαλέστηκε δε ότι υπάρχει τριπλό φίλτρο ελέγχου της δράσης της ΕΥΠ: Εισαγγελέας, ΑΔΑΕ και Επιτροπή Θεσμών, ενώ δηλωσε ότι η Υπηρεσία δε χρησιμοποιεί το Predator.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε ότι η καταστροφή των ψηφιακών αρχείων είναι μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπως είχαν επικαλεστεί και οι προκάτοχοι του. Δήλωσε όμως επίσης ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο ίδιος έχει διακοπεί η καταστροφή αρχείων της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ.Δεμίρης επιβεβαίωσε ως εκ τούτου και ότι το έγχαρτο αρχείο δεν έχει καταστραφεί, από τη στιγμή που εκείνος σταμάτησε τη σχετική διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δε συνεχίστηκε, καθώς υπήρξε σχετικό αίτημα της υπηρεσίας προς τον εισαγγελέα, ενώ δήλωσε ότι καθώς τα σχετικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην ΑΔΑΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μπορεί να απευθυνθεί στην Αρχή για να ενημερωθεί. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος θα ενημερώνει τον πρωθυπουργό, εάν προκύψει κάτι για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας στην εξεταστική, βουλευτής Β Πειραιώς της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, εκτίμησε ότι “Επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ακόμη μία φορά η νομιμότητα όλων των διαδικασιών, που αφορούν τις επισυνδέσεις που έχουν προηγηθεί”.