Γιατί καθυστερεί το διάγγελμα Πούτιν – Τα σενάρια και οι αντιδράσεις – “Πηγαίνετε για ύπνο”

Γιατί καθυστερεί το διάγγελμα Πούτιν – Τα σενάρια και οι αντιδράσεις – “Πηγαίνετε για ύπνο”

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατόρθωσε για ακόμα μία φορά να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα όλου του πλανήτη, μόνο που αυτή τη φορά, δεν χρειάστηκε να κάνει σχεδόν… τίποτα. Μια είδηση που έσκασε σαν «βόμβα» για δημοψηφίσματα στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι, η οποία πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις από τη Δύση και φυσικά το Κίεβο, συνδυάστηκε με ένα διάγγελμα που… ακόμα αναμένεται!

Το ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης RTδιέγραψε την ανάρτηση που ανέφερε ότι η ομιλία θα ξεκινούσε στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Η κίνηση αυτή έδωσε έναυσμα ώστε να αρχίσουν να «φουντώνουν» διάφορα σενάρια για τις προθέσεις του Ρώσου ηγέτη, που στρέφονται γύρω από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, σε live streaming που μετέδιδε το Sky News, περιμένοντας το διάγγελμα, εμφανίστηκε για 1 με 2 δευτερόλεπτα ο Πούτιν να παίρνει θέση για ομιλία, όμως αμέσως μετά το βίντεο διεκόπη και συνεχίστηκε η ροή του δελτίου ειδήσεων.

Ο δημοσιογράφος διεθνών Μέσων, Dominic Johnson, σχολίασε το γεγονός ως αντιπερισπασμό από τη ρωσική πλευρά και «τρολάρισμα στο υψηλότερο επίπεδο».

«Ο Πούτιν ανακοινώνει μια ομιλία προς το έθνος και δεν την εκφωνεί. Ενώ όλοι περιμένουν, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Μόσχα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ομιλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου δεν του επετράπη να πάει. Τρολάρισμα στο υψηλότερο επίπεδο», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Επίσης, ο Βρετανός στρατηγός Sir Richard Shirreff, δήλωσε ότι η καθυστέρηση της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «ενδεικτική του χάους που επικρατεί».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της ρωσικής δημοκρατίας να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, προχωρώντας στην προσάρτηση των περιοχών, στο πρώτο διάγγελμα που θα απηύθυνε μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, η πολιτική κίνηση έρχεται καθώς η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες έχασε εδάφη που είχε κερδίσει στην αρχή του πολέμου. Πάντως, υπάρχουν εικασίες, ότι ο Πούτιν θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα για να στηρίξει τη φαινομενικά παραπαίουσα στρατιωτική στρατηγική του στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Independent.

Τα διεθνή ΜΜΕ… απηύδησαν να περιμένουν τον Πούτιν

«Λοιπόν, είναι 6.20 μ.μ. (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) και ακόμη δεν υπάρχει σημάδι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε για να ξεκινήσει την ομιλία του. Η αναμονή συνεχίζεται».

«Αυτήν τη στιγμή περιμένουμε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απευθυνθεί στο ρωσικό έθνος». «Σε άλλα νέα…»

Με τις φράσεις αυτές ενημερώνει το live blog του ο Guardian, που εδώ και δυόμισι ώρες βρίσκεται σε αναμονή – μαζί με όλα τα διεθνή Μέσα – περιμένοντας το διάγγελμα του Πούτιν.

“Πηγαίνετε για ύπνο”

Δημοσιογράφος του RT, ωστόσο, έστειλε μερικές ώρες αργότερα το μήνυμα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα – όχι απόψε τουλάχιστον. «Πηγαίνετε για ύπνο», έγραψε η Μαργαρίτα Σιμονιάν στο Telegram, την οποία επικαλείται ο Μαξ Σέντον των Financial Times.

Αντιδράσεις από Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

“Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τα δημοψηφίσματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.

Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα