“Ο προσωπικός γιατρός θα αποτύχει” – Οι ιδιώτες γυρίζουν την πλάτη, το βάρος στο “εξαντλημένο” ΕΣΥ – Κορυφώνονται οι αντιδράσεις
Μπορεί η αντιπαράθεση Α. Ξανθού – Θ. Πλεύρη στη βουλή, με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να κάνει λόγο για «μπάχαλο» της κυβέρνησης αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό, και τον υπουργό Υγείας να απάντα πως «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανεστάλη η λειτουργία του», να ανέβασε τους τόνους, ωστόσο, αξίζει να ακουστεί η πρόβλεψη των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, σχετικά με το τι αναμένουμε από τον νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
«Έτσι όπως εξελίσσεται ο θεσμός είναι βέβαιον ότι θα αποτύχει! Υπάρχει απροθυμία ιδιωτών γιατρών (να δηλώσουν συμμετοχή). Το βάρος πέφτει στους λιγοστούς γιατρούς του ΕΣΥ της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, που είναι αδύνατον να ανταποκριθούν», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Όπως εξηγεί, με βάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν εγγραφεί στο σύστημα για τον προσωπικό ιατρό, 3.200 γιατροί, εκ των οποίων 2.000 είναι εκείνοι που υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΣΥ και μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί.
Βασιζόμενος στα αριθμητικά αυτά στοιχεία, αφενός, και στην εμπειρία από την καθημερινή πράξη, από την άλλη, τονίζει ότι: «Δεν μπορεί να πετύχει ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού στηριζόμενος στους ελάχιστους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων κ.α.) με δεδομένο ότι εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας, στα κοντινά νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις σε γιατρούς, προσφέρουν νυχθημερόν υπηρεσίες σε έκτακτα περιστατικά στα Κ.Υ. ή επί τόπου στην περιοχή ευθύνης των Κέντρων Υγείας, διακομίζουν έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία, διενεργούν εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας ή κατ’οίκον, παρουσία γιατρού κ.λ.π.».
Διερωτάται, μάλιστα, και απαντά σε αυτονόητα για τους εργαζόμενους στην Υγεία ερωτήματα:
- «Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να εξετάζουν επί πλέον ως προσωπικοί ιατροί 1.500 με 2.000 πολίτες, που ήδη τους έχουν επιλέξει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;
Και ακατάπαυστα χωρίς ρεπό, άδειες να δουλεύουν όλο το 24ωρο δεν προλαβαίνουν.
Οι εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, στα κοντινά νοσοκομεία που συμμετέχουν οι γιατροί των Κ.Υ., των περιφερειακών ιατρείων ξεκινάνε από το πρωί, χωρίς να γνωρίζουν το πρόγραμμα –το οποίο βγαίνει τελευταία στιγμή– είτε για εφημερίες στα κέντρα υγείας, είτε για εφημερίες σε κοντινά νοσοκομεία.
- Πώς, λοιπόν, ως προσωπικοί ιατροί μπορούν να κάνουν προγραμματισμό και να κλείσουν ραντεβού για ένα δίμηνο στους πολίτες έως τις 20 Σεπτεμβρίου;
Το ωράριο των γιατρών είναι 7ωρο από 8π.μ. έως 2μ.μ. Δηλαδή, 35 ώρες την εβδομάδα. Τα ραντεβού των προσωπικών ιατρών είναι το πρώτο μισή ώρα -που θα συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος- και τα υπόλοιπα ανά 15 λεπτά. Τι να προλάβουν να κάνουν σε 15 λεπτά; Να πάρουν ιστορικό, να συμπληρώσουν το φάκελο, να εξετάσουν τον πολίτη;
Φυσικά, δεν προλαβαίνουν. Θα πρέπει να απαλλαγούν από τα ασφυκτικά καθήκοντα, που σήμερα εκτελούν.
Για να πετύχει ο θεσμός χρειάζονται:
- προσλήψεις γιατρών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη
- ή θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τη μη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
Αλήθεια, με τόσα χρήματα που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς -που είναι υπερδιπλάσια από όσα λαμβάνει ο γιατρός του ΕΣΥ- γιατί δε συμμετέχουν και δεν στηρίζουν το θεσμό του προσωπικού ιατρού;», καταλήγει θέτοντας ένα ακόμα ερώτημα το κ. Γιαννάκος.
«Άστοχη απόφαση να συμπεριληφθούν και τα νοσοκομεία στους φορείς του δημοσίου για την εξοικονόμηση ενέργειας»
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στο οποίο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ασκεί έντονη κριτική ήταν η πρόσφατη απόφαση των συναρμόδιων υπουργών να συμπεριλάβουν στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα νοσοκομεία, προειδοποιώντας ότι «εάν εφαρμοσθεί, θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα».
«Είχαμε που είχαμε τα προβλήματα με τα κλιματιστικά μηχανήματα λόγω παλαιότητας, κακής συντήρησης, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε και την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 10% από τα νοσοκομεία με έτος σύγκρισης το 2019 (προ κορονοϊού).
Το έτος 2019, οι ανάγκες στα νοσοκομεία σαφώς ήταν μειωμένες σε ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τα έτη 2020 ή 2021 (δηλ. την περίοδο του κορονοϊού).
- Καλούμε τον υπουργό Υγείας να παρέμβει για την εξαίρεση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Διαφορετικά θα ξεπαγιάσουν οι ασθενείς.
Στην Υπουργική Απόφαση, ορίζεται ότι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% με τις καταναλώσεις της ίδιας ή αντίστοιχης περιόδου του έτους 2019.
Η σύγκριση για την εξοικονόμηση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019 για τους άλλους φορείς του δημοσίου είναι λογική, καθώς την περίοδο του κορονοϊού μπορεί να υπολειτουργούσαν, να ήταν κλειστοί και να δούλευαν οι υπάλληλοι με τηλεργασία κ.α. Τα νοσοκομεία, όμως, μεγιστοποίησαν τη λειτουργία τους, την περίοδο του κορονοϊού. Γιατί λαμβάνουν ως έτος σύγκρισης το 2019 που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ήταν σαφώς μικρότερες; Επειδή, το φθινόπωρο και το χειμώνα, αναμένεται μεγάλη κίνηση στα Νοσοκομεία, η επιμονή στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς.
Με τη σύγκριση να γίνεται το έτος 2019, η Απόφαση των υπουργών θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της κατανάλωσης στα νοσοκομεία πολλαπλάσια του 10%.
Στα νοσοκομεία, επικρατεί προβληματισμός για την εφαρμογή της απόφασης και ήδη ορίζονται οι ενεργειακά υπεύθυνοι για τον συντονισμό και την εφαρμογή της απόφασης.
Δεν μπορούμε να σκεφθούμε τίποτα άλλο πέραν της εξαίρεσης των φορέων του ΕΣΥ από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.