Ηλιόπουλος: Πρωθυπουργός που έχει λειτουργήσει με όρους ΚΥΠ δεν μπορεί να διαχειρίζεται την τύχη της χώρας

Ηλιόπουλος: Πρωθυπουργός που έχει λειτουργήσει με όρους ΚΥΠ δεν μπορεί να διαχειρίζεται την τύχη της χώρας

«Ένας πρωθυπουργός που έχει λειτουργήσει με όρους ΚΥΠ δεν μπορεί να διαχειρίζεται πλέον την τύχη της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο νέο διαδικτυακό κανάλι «Ναυτεμπορική TV».

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έκανε λόγο για «κρίση Δημοκρατίας» και τόνισε ότι υπάρχει «μοτίβο συμπτώσεων». Ειδικότερα, είπε ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα από το Predator που έχει σταλεί στον κ. Κουκάκη, τον κ. Ανδρουλάκη και στον Χρήστο Σπίρτζη. Έχουμε παρακολούθηση ή προσπάθεια παρακολούθησης από Predator και ΕΥΠ σε Ανδρουλάκη και Κουκάκη και, αν δεν ίσχυε η τροπολογία του κ. Μητσοτάκη να μην μπορεί να ενημερώνεται η ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ, θα μαθαίναμε αν υπήρξε και στην περίπτωση του κ. Σπίρτζη ‘επισύνδεση’ από την ΕΥΠ». Τρίτη σύμπτωση, είπε, ότι το επίμαχο μήνυμα εστάλη στον κ. Σπίρτζη μετά από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Κατόπιν αυτών υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας κοινός παρακρατικός μηχανισμός που συντονίζει ΕΥΠ και Predator, με αφετηρία τον πρωθυπουργό». Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «πήρε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του, άλλαξε το νόμο για να διορίσει διοικητή στην ΕΥΠ και παραίτησε τον ανιψιό του φορτώνοντάς του την πολιτική ευθύνη». Χαρακτήρισε «πρωτοφανές» για ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και «θεσμική παρακμή», «να παραιτείται ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού για σκάνδαλο παρακολουθήσεων και να μην πηγαίνει στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής».

Σχολιάζοντας τις αναφορές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μετεκλογικές συνεργασίες κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «ένας πρωθυπουργός ο οποίος στη ‘μισή’ ΔΕΘ κινδυνολογεί για το τι θα συμβεί αν χάσει, είναι ένας πρωθυπουργός που δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του». Πρόσθεσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι εκλογές σημαίνουν δύο με τρεις μήνες αστάθεια», για να σημειώσει ότι «στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται τη δική του πολιτική απομόνωση, ο μόνος σύμμαχος που του έχει απομείνει είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος». Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει προοδευτική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, γι’ αυτό όλο το τελευταίο διάστημα μιλάμε προγραμματικά». Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πλειοψηφικά το αίτημα για παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ 1 στους 3 ψηφοφόρους της ΝΔ δηλώνει ότι υπάρχει ευθύνη του πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων».

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πρόταση του κόμματος «είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την πολιτική της ΝΔ» και πως «αυτό που λείπει είναι μια παρέμβαση ρυθμιστική όχι δημοσιονομική». Είπε ότι «η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ένα μέτρο που έχει ακολουθήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία και βλέπουμε ότι λειτουργεί, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικό, αλλά ρυθμιστικό». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ένα μηχανισμό που «λεηλατεί τους πολίτες και από τα 10 τους επιστρέφει 1», αναφέροντας ειδικότερα ότι στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο εφτάμηνο «είμαστε 5 δισ. πάνω από τους στόχους σε φορολογικά έσοδα» και ότι «2,5 δισ. είναι μόνο τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ». Είπε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού δεν έχει μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα και ο ΦΠΑ».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος προανήγγειλε ότι «στη ΔΕΘ η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα είναι εστιασμένη στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα», ενώ παρέθεσε τους γενικούς άξονες: «αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, αντιμετώπιση συνολικά της ακρίβειας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, κράτος δικαίου και Δημοκρατία». Μιλώντας για την «προτεραιότητα» που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη στήριξη της νέας γενιάς και την «ανάγκη αναδιαμόρφωσης του τοπίου στα εργασιακά», ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «μία χώρα που δεν μπορεί να κρατήσει εδώ μια γενιά, η οποία -με βάση τα στοιχεία- είναι η πιο μορφωμένη γενιά, έχει τεράστια πρόβλημα». Ανέφερε ότι «ο μέσος όρος κάλυψης εργαζομένων στην Ευρώπη από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, με την Κομισιόν να στοχεύει να πάει στο 80%», ενώ στη χώρα μας «είμαστε κάτω από 20%, έχουμε μία βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας».

Σχετικά Άρθρα