Βασιλακόπουλος στο libre: Λογική απόφαση η μη υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία
Το πρώτο κουδούνι, στα σχολεία όλης της χώρας, αύριο Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, θα βρει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να χαμογελούν ελεύθερα, χωρίς μάσκες, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου, παρόλο που η λήξη της πανδημίας δεν έχει ακόμα σημάνει. Για τη λογική ή το πιθανό ρίσκο που ενέχει η απόφαση αυτή μιλά στο libre, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ρούλα Σκουρογιάννη
«Είναι μία λογική απόφαση να μην είναι πλέον υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία, διότι αυτή τη στιγμή η επιδημία στη χώρα μας βρίσκεται στην έκτη συνεχόμενη εβδομάδα αποκλιμάκωσης. Επειδή ο συντελεστής μετάδοσης ήταν ούτως ή άλλως κάτω από τη μονάδα (0,85 στην προηγούμενη εβδομαδιαία έκδοση του ΕΟΔΥ), αναμένεται να έχουμε ακόμα λιγότερα κρούσματα την εβδομάδα που θα αρχίσουν τα σχολεία, άρα, πάρα πολύ μικρότερη πιθανότητα ένα παιδί να εκτεθεί στον κορονοϊό».
Οι οδηγίες για τη μάσκα αφορούν την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση
«Αυτές οι γενικές οδηγίες ισχύουν για τώρα που ανοίγουν τα σχολεία. Θα παρακολουθούμε, φυσικά, επιδημιολογικά την κατάσταση και θα προσαρμόζονται οι οδηγίες, με βάση το ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει λόγος να ισχύουν μόνο οριζόντια μέτρα στην εκπαίδευση. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τοπική έξαρση του κορονοϊού, μπορεί στην περιοχή εκείνη να χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, π.χ. να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας μέχρι αυτή η έξαρση να ελεγχθεί. Αυτή η στρατηγική εφαρμόζεται και στη δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική», τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Η μάσκα θα είναι πάντα μέσο πρόληψης διασποράς των ιών
«Βεβαίως, το ότι έχουν συνηθίσει τα παιδιά μας να φοράνε τη μάσκα θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε, ώστε αν κάποιο παιδάκι παρατηρήσουν οι γονείς ότι εμφανίζει κάποια συμπτώματα από το αναπνευστικό (που θα μπορούσαν να οφείλονται είτε στον κορονοϊό είτε σε οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού), θα ήταν πολύ χρήσιμο, για όσες ημέρες συνεχίζονται τα συμπτώματα, αυτό το παιδάκι να φορά τη μάσκα του, ώστε να προστατεύσει και τα άλλα παιδάκια από την όποια τυχόν μετάδοση.
Γενικότερα, αν το παιδί μας έχει κάποια συγκεκριμένη ευπάθεια -για παράδειγμα έχει άσθμα και κάθε φορά που περνάει κάποια ίωση κάνει ασθματικές κρίσεις- προφανώς πρέπει πρώτα να ρυθμίσει σωστά το άσθμα του (με τη βοήθεια πνευμονολόγου που εξειδικεύεται στα παιδιά ή παιδοπνευμονολόγου ή αλλεργιολόγου) αλλά ταυτόχρονα μία καλή λύση είναι, τους μήνες που υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, να φορά τη μάσκα του ώστε να προστατεύεται σε σημαντικό βαθμό από τη μετάδοση των αερογενώς μεταδιδόμενων ιών», συμβουλεύει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού
Αναμένοντας την αυριανή (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου) έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, σχετικά με την έναρξη των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι της νόσου COVID-19, καθώς η χώρα μας παρέλαβε ήδη -μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης- 400.000 νέα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer που περιέχουν και την παραλλαγή Omicron και θα ανακοινωθούν οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγεί το όφελος από τον αναμνηστικό εμβολιασμό με τα συγκεκριμένα εμβόλια.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι διδύναμα εμβόλια που περιέχουν πληροφορία για να παραχθούν αντισώματα και κύτταρα τόσο εναντίον του αρχικού στελέχους της Γιουχάν όσο και εναντίον του στελέχους Omicron. Τα εμβόλια, των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα η κυκλοφορία στην Ελλάδα, περιέχουν πληροφορία εναντίον του στελέχους Omicron 1, ενώ αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, αναμένονται και διδύναμα εμβόλια που θα περιέχουν -εκτός από την πληροφορία για το αρχικό στέλεχος- και πληροφορία για το Omicron 4 και Omicron 5.
Θα ήθελα να τονίσω ότι το σημαντικότερο σε ότι αφορά την προστασία μας είναι να κάνουμε την αναμνηστική δόση. Το όφελος από το να κάνουμε την αναμνηστική δόση με επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι ότι παράγει περίπου 50% μεγαλύτερη συγκέντρωση αντισωμάτων έναντι των στελεχών της Omicron από ό,τι αν κάνουμε αναμνηστική δόση με το εμβόλιο που είχαμε μέχρι σήμερα. Αυτό αναμένεται να μεταφραστεί -με βάση τα μοντέλα- σε μείωση της πιθανότητας να εμφανίσουμε κάποιο σύμπτωμα από λοίμωξη και σε μικρή αύξηση της πιθανότητας να προστατευτούμε από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο, σε σχέση με το να κάνουμε αναμνηστική δόση με το υπάρχον εμβόλιο.
Άρα, με δεδομένο ότι είναι σημαντικό να κάνουμε αναμνηστική δόση, είναι προτιμητέο να χρησιμοποιήσουμε τα καινούργια επικαιροποιημένα εμβόλια, από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα», επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Κορονοϊός και γρίπη: Πρόληψη μέσω διπλού εμβολιασμού
Ερωτώμενος ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας για το πόσο βαρύτερη αναμένεται να είναι η έξαρση της γρίπης το φετινό χειμώνα, με δεδομένο ότι υπήρξε έντονη κινητικότητα ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, πράγμα ασυνήθιστο για την Ελλάδα, μας εξήγησε:
«Είναι γεγονός ότι είχαμε μία ασυνήθιστη δραστηριότητα της γρίπης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, τις προηγούμενες δύο χρονιές, ουσιαστικά, δεν είχαμε -λόγω της χρήσης μάσκας και των περιοριστικών μέτρων- σχεδόν καθόλου κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανοσία του πληθυσμού και να έχουν ανοσία μόνο όσοι εμβολιάστηκαν. Προφανώς, η κυκλοφορία δύο ιών που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στο αναπνευστικό, δηλαδή του κορονοϊού και της γρίπης, προκαλεί πρόσθετα προβλήματα, διότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερα περιστατικά τα οποία θα χρήζουν νοσηλείας, άρα μπορεί να πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ίσως να υπάρξουν κάποιες ασυνήθεις, σπάνιες περιπτώσεις -όπως έχουν περιγραφεί- με ταυτόχρονη λοίμωξη και από τους δύο ιούς. Γιατί η λοίμωξη από τον έναν ιό δεν μας προστατεύει από λοίμωξη και από τον άλλον ιό, διότι οι 2 ιοί είναι διαφορετικοί.
Η καλύτερη προφύλαξη για να μη συμβεί κάτι τέτοιο είναι ο εμβολιασμός έναντι και του κορονοϊού και της γρίπης. Ο εμβολιασμός αυτός μπορεί να γίνει την ίδια στιγμή, ταυτοχρόνως, με κάθε εμβόλιο να χορηγείται σε διαφορετικό μπράτσο».