Υποκλοπές/Εξεταστική: “Γραμμή” απορρήτου, “μπετονάρισμα”… “απομόνωση” αντιπολίτευσης
«Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών αναδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ» τονίζουν κοινοβουλευτικές πηγές της κυβερνώσας παράταξης.
Η μάχη του απορρήτου δόθηκε στη πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, με την πλειοψηφία της ΝΔ να αποφασίζει την πλήρη μυστικότητα των συνεδριάσεων της Επιτροπής, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.
Της Άννας Καραβοκύρη
Τη “γραμμή” για το απόρρητο των συνεδριάσεων και των μαρτύρων είχε δώσει από την παραμονή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κάνοντας λόγο για κακούργημα και 10ετή φυλάκιση για όσους το παραβιάσουν, ιδίως για τους διοικητές της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να μιλήσουν για επιχείρηση “ομερτά” προκειμένου το κυβερνών κόμμα να ελέγχει απόλυτα και να “μπετονάρει” τις διαδικασίες ώστε να μην αποκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού.
- Να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση της πλειοψηφίας οι συνθήκες ελέγχου των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο υποκλοπών θα είναι ασφυκτικό με απόρρητες συνεδριάσεις, ενώ πρακτικά δεν θα διανέμονται ούτε στα μέλη της Εξεταστικής, τα οποία θα μπορούν να διαβάζουν τα πρακτικά , με επιτήρηση ή όχι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σε αίθουσα της Βουλής και να κρατούν σημειώσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε από την πλευρά του να μην μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση, αλλά τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, εκτός των αναφορών σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
- «Η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά τα μέλη της Επιτροπής και μόνο, σε ειδικό χώρο της Βουλής χωρίς αυτά να τους διανέμονται. Μια απόφαση απολύτως λογική καθώς, δεν μπορεί να γίνει «χαρτοπόλεμος» μια υπόθεση η οποία διέπεται από αυστηρό και ισόβιο απόρρητο” τονίζουν απο κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας πως “ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε για μια ακόμη φορά να εργαλειοποιήσει μια τόσο κρίσιμη διαδικασία, όπως έκανε και στην Επιτροπή Θεσμών”.
“Το συμπέρασμα από την πρώτη μέρα της Επιτροπής, ήταν η ξεκάθαρη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η πρόταση για αντιπρόεδρο της επιτροπής προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, έγινε ασμένως δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε για μια ακόμη φορά την χωρίς αστερίσκους απόφασή της να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση” επισημαίνουν.
Επίσης, η ΝΔ απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο. Αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκλέξει μονοκομματικό προεδρείο, με πρόεδρο τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, αντιπρόεδρο την Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου και γραμματέα τον Στάθη Κωνσταντινίδη. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε για αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Μπιάγκη, τον οποίο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ στήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για γραμματέα την Τάνια Ελευθεριάδου.
- Εξαιτίας της αλληλοστήριξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο, πηγές της ΝΔ μίλησαν συμπόρευση των δύο κομμάτων ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι η προσπάθεια να εμφανιστεί απομονωμενη η ΝΔ έπεσε στο κενό, καθώς και τα τρία μέλη της που εκλέχθηκαν στο προεδρείο έλαβαν 16 ψήφους, μία παραπάνω από τα μέλη της, που είναι 15.
Τέλος, ο ανεξαρτητος βουλευτής Κώστας Μπογδάνος έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εξεταστικής να… δείξει ότι δεν ψήφισε το μονοκομματικό προεδρείο της ΝΔ, εν αντιθέσει με την βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπουλου που οχυρώθηκε πίσω από την μυστικότητα της ψήφου.