Υποκλοπές: Πρώτη “σύγκρουση” στην εξεταστική – Η παρέμβαση Τασούλα και η δήλωση Μπακογιάννη περί “απορρήτου” (vid)

Υποκλοπές: Πρώτη “σύγκρουση” στην εξεταστική – Η παρέμβαση Τασούλα και η δήλωση Μπακογιάννη περί “απορρήτου” (vid)

Στην εξεταστική της βουλής για τις υποκλοπές και ειδικά για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη μεταφέρεται πλέον το μέτωπο της πολιτική μάχης με στόχο να υπάρξουν απαντήσεις για το πώς, ποιος και γιατί αποφάσισε την παγίδευση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Έχουν επίσης αποκαλυφθεί οι παρακολουθήσεις Κουκάκη-Μαλιχουδη ενώ αναζητούνται απαντήσεις για την δράση του παράνομου Predator αλλά και για τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί παγίδευσης των τηλεφώνων στον Περισσό.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπήρξε η επίκληση του απορρήτου από τα πρόσωπα-κλειδιά που «πάτησαν» πάνω σε αυτό, «χτίζοντας» την αρνητική τους στάση απέναντι στη Βουλή. Γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την διαβεβαίωση του Μεγάρου Μαξίμου πως… επιθυμεί να πέσει άπλετο φως στις υποκλοπές.

Σε αυτό το κλίμα και στα προεόρτια της έναρξης της Εξεταστικής Επιτροπής – μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης – για το σκάνδαλο των υποκλοπών προστίθεται η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Σε μια από τις λιγοστές φορές που εκτίθεται στον τηλεοπτικό φακό ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε στη δημόσια τηλεόραση και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης και της εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με την ΕΥΠ. «Για να διορθώσουμε και για να εξιχνιάσουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε άλλα απόρρητα, τα οποία ισχύουν» ήταν τα λόγια του Κώστα Τασουλα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει την αλλαγή των άρθρων του κανονισμού της Βουλής που σχετίζονται με το απόρρητο της ΕΥΠ. «Ποτέ κανείς, αυτά τα άρθρα του Κανονισμού δεν ζήτησε να αλλάξουν. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Κανείς ποτέ δεν ζήτησε το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να αλλάξει» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής.

Πάντως ένα από τα πρώτα αιτήματα των μελών της Εξεταστικής αναμένεται να είναι η διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου της ΕΥΠ για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Το πως θα αντιδράσει η κυβερνητική πλευρά μένει να αποδειχθεί. Πάντως, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επικαλεστεί απόρρητο για έρευνα Εξεταστικής που συστάθηκε για αυτό το αντικείμενο.

Επίσης, η αντιπολίτευση θα ζητήσει την κλήση των προσώπων που μπορεί να γνωρίζουν εάν και πόσους πολιτικούς έχει «υπό το βλέμμα της» η ΕΥΠ.

Το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», αποκάλυψε ότι παρακολουθούνται άλλα 7 με 8 πολιτικά πρόσωπα δεν το έχει διαψεύσει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που αναμένεται να απασχολήσει έντονα την Εξεταστική, έχει η αναφορά που φέρεται να έκανε στην Θεσμών και Διαφάνειας ο νέος διοικητής της ΕΥΠ. Εκεί όπου ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από τον ίδιο για τις νόμιμες αποσυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει προαναγγείλει πως θα ζητήσει να καταθέσει στην Εξεταστική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση Μπακογιάννη

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

  • «Υπάρχουν προβλήματα στο να βγουν όλα γιατί αυτός ο οποίος θα τα πεί πάει για κακούργημα» δήλωσε χαμογελώντας η Μπακογιάννη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Εάν παραβιαστεί το απόρρητο» συνέχισε η ίδια, οι άνθρωποι που έχουν διοικήσει την ΕΥΠ «θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρεται σε «αυτούς που διοικούσαν την ΕΥΠ», χωρίς να αναφερθεί στις πολιτικές προεκτάσεις καθώς την υπηρεσία διοικούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας ως σύνδεσμο τον ανιψιό της Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σχετικά Άρθρα