Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις: Ένταση για τη σύσταση προεδρείου και το απόρρητο

Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις: Ένταση για τη σύσταση προεδρείου και το απόρρητο

Ένταση επικράτησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή τη σύσταση του προεδρείου, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να είναι διακομματικό, δηλαδή να έχει βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα τελικά τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, όσο ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας να προέρχονται από τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης με 16 θετικές ψήφους και 12 παρών ενώ τις ίδιες ψήφους έλαβε για τη θέση του αντιπροέδρου η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και ο Στάθης Κωνσταντινίδης για τη θέση του γραμματέα.

Να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν και ο Δ. Μπιαγκής από το ΠΑΣΟΚ και η Τάνια Ελευθεριάδου, οι οποίοι μειοψήφισαν.

Σε κάθε περίπτωση, έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Ν. Βούτση και τον Γ. Κατρούγκαλο να θέτουν πολιτικό θέμα. Ο Δ. Μαρκόπουλος απαντώντας τόνισε ότι δίνει γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και τελικά ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, να σημειωθεί ότι μια πρώτη συζήτηση έγινε και για τα διαδικαστικά: η ΝΔ πρότεινε πλήρη μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην αναπαράγεται από το κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι η Ν.Δ φέρεται να έθεσε εξαρχής θέμα πλήρους απορρήτου για τις διαδικασίες της εξεταστικής. Δηλαδή να μην υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά με τις συζητήσεις που θα γίνονται και τα όσα θα κατατίθενται από τους μάρτυρες που θα εξεταστούν. Για το ζήτημα αυτό είχε άλλωστε από χθες προϊδεάσει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άρση των απορρήτων για θέματα που αφορούν την δράση της ΕΥΠ. Ενδεικτική ειναι και η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν θα διανέμονται …ούτε στους βουλευτές – μέλη της. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά μόνον σε ειδική αίθουσα στην οποία θα κρατούνται.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτό το να μην μεταδίδεται δημόσια από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση. Παρόλα αυτά ζητήθηκε να εκδίδονται πρακτικά από τα οποία θα απαλείφονται τυχόν αναφορές σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Με την θέση αυτή φέρεται να συντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Μάλιστα το ΚΚΕ ζήτησε οι αποφάσεις για το ποια σημεία των πρακτικών θα αποκρύπτονται να μην αποφασίζεται από το προεδρείο αλλά από την ίδια την επιτροπή.

Σχετικά Άρθρα