Η ΕΕ θα προσκαλέσει την Τουρκία σε συνάντηση ηγετών, στα πλαίσια της “Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας”
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζεται να προσκαλέσει 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε μια συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» σε επίπεδο ηγετών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Τσεχική Δημοκρατία τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, προγραμματίζεται συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί από την Προεδρία της ΕΕ στην Τσεχία.
Εκτός από τα 27 μέλη της ΕΕ, η Τουρκία, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα προσκληθούν στη συνάντηση.
Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση θα είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση και η οικονομική κατάσταση.
Η πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, την οποία είχε προτείνει προηγουμένως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα. Την επόμενη ημέρα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής τους.
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει με εναρκτήρια συνεδρίαση και θα συνεχιστεί με στρογγυλά τραπέζια.
Οι συναντήσεις θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ενέργεια, το κλίμα, οι μεταφορές και η οικονομία. Οι ηγέτες αναμένεται να έχουν διμερείς συναντήσεις και στο τέλος της ημέρας θα διοργανωθεί δείπνο λήξης.
Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας προτάθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο. Η διοίκηση της ΕΕ δήλωσε ότι η ιδέα έγινε δεκτή από τους ηγέτες.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πάρει χρόνια και πρότεινε ότι οι χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με την ΕΕ, όπως η Ουκρανία, θα μπορούσαν να ενωθούν υπό τη στέγη της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» αντί να γίνουν μέλη.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ περιγράφουν την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα ως μια «διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς» που ανήκει τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες. Τονίζουν ότι δεν αντικαθιστά τη διεύρυνση της ΕΕ ή τις πολιτικές της ΕΕ.