Εξοικονόμηση ενέργειας: Υποχρεωτικά μέτρα στο Δημόσιο – Ακολουθούν βιομηχανίες και καταναλωτές
Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Θα παρουσιαστούν στις 10:00 το πρωί στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η ανάγκη να μην ξεμείνει η χώρα από φυσικό αέριο το χειμώνα ανεβαίνει σε υπ’ αριθμόν ένα στόχο και προς τούτο έχει δοθεί το πράσινο φως για την εφαρμογή σχετικών μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία θα «ξεδιπλωθούν» σταδιακά, ανάλογα και με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο..
Η κυβέρνηση θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας και ειδικά τον περιορισμό χρήσης του φυσικού αερίου, μέσα από προαιρετικά και υποχρεωτικά μέτρα.
Ειδικότερα από την συνολική ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου 70 Τεραβατωρών, οι 50 Τεραβατώρες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το στοίχημα είναι να εξοικονομηθούν περί τις 10 Τεραβατώρες, που αντιστοιχούν σε 10 με 12 φορτία LNG..
Ήδη στις αρχές του Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση με σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις 212.000 εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα.
Με βάση την ΚΥΑ οι δημόσιοι φορείς θα έπρεπε να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τους υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων και κτιρίων και τα μέτρα και αποτελέσματα εξοικονόμησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά χαμηλή, κι ενώ όλο το δημόσιο κινείται σε ετήσια κατανάλωση της τάξης των 5.300 GWh.
Η δεύτερη παρέμβαση στοχεύει στον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τους κορυφαίους εκπροσώπους των βιομηχανιών ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Αλουμίνιον της Ελλάδος ζητώντας τους να εκπονήσουν σχέδια περιορισμούς της κατανάλωσης ενέργειας.
Η τρίτη παρέμβαση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύντομα θα ξεδιπλώνονται εκστρατείες ενημέρωσης από ενεργειακές εταιρείες και διαχειριστές που θα προτρέπουν μέσα από συμβουλές τους πολίτες στη ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και στο σβήσιμο των φώτων σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.
Πρώτη καμπάνια, λένε οι πληροφορίες, θα είναι αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα παρέχει χρηστικές πληροφορίες στα νοικοκυριά για την «υπεύθυνη κατανάλωση» φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα θα υπάρξουν μέτρα που θα εισάγουν αντικίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, με παράλληλη προώθηση του πετρελαίου που παραμένει σημαντικά φθηνότερο.
Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον εφετινό χειμώνα θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης για χρήση πετρελαίου, ενώ θα μειωθούν οι επιδοτήσεις στη χρήση φυσικού αερίου.
Σχέδια τα οποία είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα με την υποκατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου από πετρέλαιο.
Τι γίνεται στην Ευρώπη
Μπροστά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19 ° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Στη Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα.
Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και news247