Οι επιστολές Δένδια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ – Να καταδικαστούν οι τουρκικές δηλώσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, έστειλαν επιστολές στον ΟΗΕ, στον γγ του ΝΑΤΟ και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, εκθέτοντας και αναλύοντας το χρονικό της τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων ημερών.
Παραθέτοντας αυτούσιες τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων, η ελληνική διπλωματία εκθέτει την τουρκική προκλητικότητα στη διεθνή κοινότητα. Με μια σειρά επιστολών που είχαν παραλήπτες τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Ο κ. Δένδιας παρέθεσε τις απειλές εισβολής αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχίας από πλευράς του Τούρκου προέδρου, υπογραμμίζοντας πως συμβαίνουν παράλληλα με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο όπου υπερπτήσεις και παραβιάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.
«O ανοιχτά απειλητικός τους χαρακτήρας και τόνος είναι κάτι παραπάνω από προφανής, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών και ζητεί την άμεση καταδίκη τους από όλη τη διεθνή κοινότητα. «Με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει», τονίζει.
Ο Νίκος Δένδιας ζητά από τους παραλήπτες των επιστολών να εστάσουν την προσοχή τους στην πλέον πρόσφατη σειρά εμπρηστικών δηλώσεων εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν ως ακολούθως:
– «Ελλάδα, η δική σας κατοχή των νησιών δεν μας ανησυχεί. Όταν έρθει ο καιρός, θα πράξουμε αυτό που είναι απαραίτητο. Όπως λέμε ξαφνικά μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ».
– «Ελλάδα, κοίταξε την ιστορία, γύρισε πίσω στον χρόνο. Αν προχωρήσεις αρκετά μακριά, το αντίτιμο θα είναι βαρύ. Ένα πράγμα έχουμε να πούμε στην Ελλάδα: Θυμήσου τη Σμύρνη».
Στις επιστολές αναφέρεται ακόμη:
«Η ανοικτά απειλητική τους φύση και ο τόνος τους είναι περισσότερο και από εμφανείς, διαλύοντας έτσι οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το πού αποσκοπούν, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι έχουν μόνο εσωτερικούς σκοπούς ενόψει των προσεχών εκλογών στη χώρα. Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αυτές κλιμακώνουν μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική από τον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο, ακολουθούμενο από άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, και συνιστούν τη βασική επίσημη θέση της Τουρκίας έναντι της χώρας μου κατά τα δύο τελευταία έτη. Αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου οι διμερείς μας σχέσεις, και όχι με ευθύνη της Ελλάδος, διέρχονται σήμερα μία από τις χειρότερες περιόδους τους εδώ και χρόνια.
Η ρητορική αυτή συνοδεύεται από μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επί της ουσίας, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χτίζει την αναθεωρητική της ατζέντα μέσω μιας προπαγάνδας που θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το εδαφικό status quo όπως έχει διαμορφωθεί από τις Συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».
Ο κ Δένδιας υπογραμίζει πως «αν δεν δούμε την πραγματική διάσταση και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα από τη διεθνή κοινότητα, οι συμπεριφορές της Τουρκίας μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή και να προκαλέσουν συνέπειες τη βαρύτητα των οποίων είναι δύσκολο να αντιληφθούμε».
«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ξανά την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, κάτι που δεν έχει, πιθανότατα, κανένα προηγούμενο σε διμερείς σχέσεις. Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει ισχυρά και απερίφραστα να καταδικαστεί, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν», σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής.
Ο κ. Δένδιας καταλήγει αναφέροντας ότι: «Αν αποτύχουμε στο να το κάνουμε εγκαίρως (σ.σ. καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας) ή υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που εκτυλίσσεται σε άλλο σημείο της ηπείρου μας (σ.σ. εννοώντας την Ουκρανία). Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν εύχεται να δει».