Επίδομα θέρμανσης: Εξετάζεται να δοθεί μόνο για το πετρέλαιο
Η κυβέρνηση εξετάζει να χορηγήσει επιδότηση μόνο για θέρμανση με πετρέλαιο τον πιο δύσκολο χειμώνα αφήνοντας στον “αέρα” 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Το σχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα για να μπουν και πάλι μπροστά οι καυστήρες πετρελαίου στα σπίτια και τις πολυκατοικίες, ενώ η θέρμανση με κλιματιστικά και άλλες συσκευές κρίνεται δύσκολη αφού δεν αποκλείεται να υπάρξει όριο στην κατανάλωση ρεύματος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών, απευθύνοντας έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι σε πρώτη φάση να γίνουν συστάσεις για περικοπή της κατανάλωσης με εθελοντικό χαρακτήρα για σπίτια και επιχειρήσεις. Όμως, εάν τα πράγματα δυσκολέψουν κι άλλο λόγω πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου και της δυσκολίας για εξεύρεση LNG, τότε υπάρχει ορθάνοιχτο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως εξετάζεται σενάριο για αυξημένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Προβλέπεται μάλιστα αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κονδύλι κατά περίπου 20%, αλλά διευρυμένο αριθμό δικαιούχων με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια μέχρι 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
Το πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να αρχίσει να διατίθεται από 1,65 ευρώ ανά λίτρο, όπως δήλωσε, το Σάββατο (03/09), ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η τιμή εκκίνησης της πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου στα 1,65 ευρώ το λίτρο. […] Το Υπουργείο έχει δεσμευθεί ότι όντως θα προχωρήσει σε πιο γενναίες επιδοτήσεις. Αναμένουμε να δούμε, καθώς μία επιδότηση δεν αρκεί, το είδαμε αυτό και με τα Fuel Pass».
Ακόμα, ο Νίκος Παπαγεωργίου πρόσθεσε πως, αυτή τη στιγμή, η τιμή στα υγρά καύσιμα είναι για την αμόλυβδη είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης ελαφρά πάνω από το 1,90 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα υπάρχει η προοπτική η τιμή στα υγρά καύσιμα να μειωθεί, δηλαδή από τη Δευτέρα (05/09) τα πρατήρια καυσίμων με τις νέες παραλαβές θα «ρίξουν» τις τιμές λόγω της επιβολής πλαφόν.
Τέλος, σημείωσε:
«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 30 ετών. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις. Προβλέπουμε από στατιστικά που έρχονται τόσο από τη ΓΕΣΕΒΕ όσο και από τα Επιμελητήρια, ότι το 30% των επιχειρήσεων είτε μικρών είτε μεγάλων δεν αντέχουν το κόστος».
Οι προτάσεις που εξετάζονται:
- Η πριμοδότηση της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις, η οποία θα προκύπτει από τη σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση
- Οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους
- Προτροπή για αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο από άλλες πηγές ενέργειας (π.χ. σύγχρονα κλιματιστικά), η οποία θα συνοδεύεται ίσως από χρηματοδότηση μέρους του κόστους αντικατάστασης κα.
Παράλληλα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους βιομηχάνους, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ζήτησε από τους ενεργοβόρους ομίλους να προχωρήσουν σε μείωση σε τμήμα της παραγωγής τους, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Εξέλιξη, που είναι προφανώς ότι θα επιφέρει αύξηση των τιμών στα παραγόμενα είδη.