Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ: Προβληματισμός για τη συνύπαρξη γρίπης και κοροναϊού

Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ: Προβληματισμός για τη συνύπαρξη γρίπης και κοροναϊού

Στα πιο σημαντικά θέματα υγείας αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό των ειδικών για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού, πριν τη συνηθισμένη περίοδο έξαρσης της γρίπης που είναι η καρδιά του χειμώνα, και πρόσθεσε ότι τα σχετικά εμβόλια θα έρθουν νωρίτερα. Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid, ενημέρωσε ότι θα φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες και με αυτά θα γίνεται στο εξής ο εμβολιασμός του κοινού.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, αλλά η χρήση της παραμένει προαιρετική, ενώ και για τα τεστ συνολικά, πρόσθεσε ότι θα γίνονται πιο στοχευμένα. Επίσης, τόνισε ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να λάβουμε έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, στα βασικά σημεία της συνέντευξής του, ο κ. Πλεύρης είπε τα εξής:

Η πορεία της πανδημίας

«Είδαμε, και κατά το θερινό κύμα, ότι είχαμε πολλά κρούσματα, αντίστοιχα του χειμώνα, τα οποία δεν μεταφέρθηκαν σε βαριές νοσηλείες.

Δηλαδή, είχαμε νοσηλείες σε απλές κλίνες, όχι σε κλίνες εντατικής θεραπείας.

Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός που έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα τα προηγούμενα χρόνια παίρνοντας τα μέτρα, παράλληλα περιορίζαμε και τη μετάδοση της γρίπης.

Η γρίπη πλέον φαίνεται ότι υπάρχει σε μία έξαρση και άρα προσπαθούμε να δούμε, οι ειδικοί δηλαδή πως μπορούμε να έχουμε μία συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού, συνεπώς περισσότερο προβληματισμός υπάρχει ότι μπορεί να έχουμε πίεση από αυτή τη στιγμή.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, μπορεί λόγω του κορονοϊού να έγιναν περισσότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά κάθε χειμώνα, υπήρχε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις απλές λοιμώξεις πριν τον κορονοϊό.

Φανταστείτε τώρα λοιπόν που υπάρχει ο κορονοϊός, θα έχουμε και τη γρίπη. Είμαστε σε μία συνεννόηση με τις εταιρείες να έρθουν τώρα και τα εμβόλια της γρίπης».

Για τους εμβολιασμούς

«Τα επικαιροποιημένα για τον κορονοϊό ήδη προχθές έλαβαν και την έγκριση για την Όμικρον, οπότε πλέον θα περιμένουμε και τα επικαιροποιημένα.
Από εδώ και πέρα θα εμβολιάζεται ο κόσμος με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουν.

Αυτή τη στιγμή οι οδηγίες δεν έχουν αλλάξει. Δεν συνδυάζονται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι οδηγίες παραμένουν ότι ο ευάλωτος πληθυσμός είναι ο πληθυσμός άνω των 60.

Από τη στιγμή που έγινε ή έγκριση τώρα, έχουμε μπει στο τελικό στάδιο, δηλαδή (αναμένουμε τα εμβόλια) τις επόμενες εβδομάδες.

Ήδη το καλοκαίρι είχαν ανασταλεί όλες οι παραγγελίες, γιατί η συμφωνία που έχει γίνει της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εταιρείες είναι ότι πάντοτε προμηθευόμαστε το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Άρα, δεν τίθεται θέμα επάρκειας εμβολίων, θα υπάρξει υπερ-επάρκεια και για την Όμικρον και για τις μεταλλάξεις 4 και 5. Συνεπώς, το θέμα είναι να παραληφθούν τα εμβόλια, αλλά πάντοτε παραλαμβάνουμε το τελευταίο επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Η σύσταση είναι για τους άνω των 60 σήμερα να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι προτιμότερο να έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία ανησυχία, αν χρειαστεί όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, θα υπάρχει επάρκεια σε επικαιροποιημένα εμβόλια».

Για τις μάσκες

«Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα μάσκας.

Μπαίνουμε σε μία φάση που το βλέπουμε από το καλοκαίρι. Η πανδημία τρέχει στον τρίτο της χρόνο, έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, πληθυσμός, ο οποίος έχει νοσήσει, νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αντιϊικά φάρμακα και μεταλλάξεις οι οποίες δεν είναι το ίδιο θανατηφόρες, όπως η δέλτα που ζήσαμε.

Και το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα, δεν είναι κανονικότητα, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η μάσκα ως μάσκα για να συνυπάρχουμε μια ζωή δεν είναι κανονικότητα, είναι μία έκτακτη διαδικασία.

Στα σχολεία, λοιπόν ερχόμαστε και λέμε, όπως είχαμε τα πρωτόκολλα και με βάση τις νοσηλείες οι οποίες υπήρξαν, όλα αυτά τα οποία σας περιέγραψα, ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε και να μην έχουμε υποχρεωτικότητα στη μάσκα, η μάσκα παραμένει προαιρετική όπως παραμένει σε όλους τους χώρους, αλλά προφανώς υπάρχει αυτή η διακριτική ευχέρεια.

Τα τεστ πλέον δεν χρειάζονται με τη μορφή την οποία γίνονται και τα τεστ συνολικά γίνονται πιο στοχευμένα.

Θα ξεκινήσουν τα σχολεία. Υπάρχει το πρωτόκολλο το οποίο υπάρχει, πρωτόκολλο καραντίνας, εάν υπάρξει κρούσμα.

Το πρωτόκολλο που ίσχυε, το 50+1, παραμένει. Και προφανέστατα επειδή η πανδημία παραμένει ένα δυναμικό φαινόμενο. Εμείς βλέπουμε την πορεία όπως πήγε και το κύμα του καλοκαιριού και όπως θεωρούμε ότι θα πηγαίνει από εδώ και πέρα.

Είχα ακούσει επιστήμονα να λέει ότι θα έχουμε 400 διασωληνωμένους τέλη Ιουλίου. Δεν επιβεβαιώθηκε. Οι επιστήμονες καλά κάνουν τη δουλειά τους και βλέπουν τα μοντέλα που δουλεύουν, αντίστοιχα και εμείς έχουμε τα δικά μας μοντέλα.

Αυτό το οποίο λέμε είναι το εξής. Έξαρση θα υπάρξει, είναι φυσιολογικό, υπό την έννοια ότι πλέον θα μεταφέρεται η ζωή από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους, θα αλλάζει το κλίμα, οπότε περιμένουμε. Με αυτά τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, μέτρα δεν χρειάζονται να πάρουμε. Είναι αχρείαστα μέτρα απομόνωσης».

Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

«Μέχρι τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν ο πυλώνας ο οποίος είχε αναλάβει πλήρως το κομμάτι της πανδημίας, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιορισμένες κλίνες οι οποίες παίρναμε ή κλίνες εντατικής θεραπείας.

Πλέον, με τα μοντέλα που υπάρχουν, έχουμε ετοιμαστεί, ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν να κρατάνε τα περιστατικά Covid που αυτή τη στιγμή δεν τα κρατάνε.

Το βλέπουμε και το βλέπουμε και στους θανάτους, ότι πλέον υπάρχουν πολλοί θάνατοι που είναι με Covid και όχι από Covid. Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Ότι πάσχει ένας άνθρωπος από μία άλλη αιτία και έχει Covid.

Αυτός θα μπορεί να παραμένει και να διαχειρίζεται από την ιδιωτική κλινική. Παράλληλα είμαστε σε μία πλήρη συνεργασία, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιεστεί το ΕΣΥ όπως πιέστηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να περιορίσει την τακτική του λειτουργία.

Η εικόνα που μας δόθηκε από το καλοκαίρι ως προς τις νοσηλείες, δείχνει ότι κατά βάσει θα χρειαστούμε πρωτίστως απλές κλίνες.

Άρα, η διαχείριση και η συνεργασία μπορεί να γίνει καλύτερα διότι η μεγάλη πίεση τα προηγούμενα έτη ήταν στις απλές εντατικές.

Θα χρειαστούμε ιδιωτικό τομέα, αλλά θα τον βάλουμε από την αρχή.

Δηλαδή, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να κρατάει περιστατικά, θα μπορεί να μας δίνει κλίνες. Ήδη έχουμε ένα μοντέλο.

Στις ΜΕΘ, θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε την ίδια πίεση που είχαμε τα άλλα χρόνια.

Η Επιτροπή έχει τον εξής ρόλο: Όταν η κυβέρνηση θέλει να πάρει μέτρα, καλεί την Επιτροπή. Ζητάει εισήγηση από την Επιτροπή και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της.

Αυτό στο βαθμό λοιπόν που θα χρειαστεί να εξετάσει δεδομένα, η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί..

Στο βαθμό που θα χρειάζεται θα γίνονται ενημερώσεις, να ενημερώνεται ο πληθυσμός. Αυτό το οποίο θέλουμε όμως είναι όχι επειδή είναι θέση επιλογής, είναι πραγματικότητα στον τρίτο χρόνο της πανδημίας ότι θα πρέπει να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει ενδημική νόσος».

Για την πληρωμή των εφημεριών

«Οι τακτικές εφημερίες είναι να πληρωθούν 13 – 14 Σεπτεμβρίου.

Δεν είμαστε υπερήμεροι. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχει τακτοποιηθεί το θέμα. Υπήρξε ένα πρόβλημα με κάποια νοσοκομεία από λάθος IBAN και έχουμε κρατήσει ανοιχτή την πλατφόρμα προκειμένου να μπουν, άρα να πληρωθούν οι εφημερίες στις 13 – 14 Σεπτεμβρίου.

Πράγματι εκεί πέρα σε κάποιες ΥΠΕ όχι συνολικά, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο μας το έχει επισημάνει η ΕΙΝΑΠ, η κυρία Παγώνη πολλές φορές και το έχουμε συζητήσει, και είμαστε σε ένα τελικό στάδιο λύσης.

Δεν είναι θέμα ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Είναι θέμα γραφειοκρατικό και πιστεύουμε ότι θα το λύσουμε άμεσα. Άρα, οι τακτικές θα πληρωθούν κανονικά.

Οι έκτακτες έχουν μία άλλη διαδικασία εκκαθάρισης. Έχουν δίκιο τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών.

Πληρώνουμε όμως τις διαδικασίες, όπως και επιπλέον χρήματα τα οποία υπήρξαν. Το ότι υπάρχει στο έκτακτο ένα γραφειοκρατικό, θα λυθεί, θα αντιμετωπιστεί».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Ξεκίνησε και στην Αθήνα ο προσωπικός γιατρός. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια εγγραφές πολιτών. Προσέξτε, εγγραφές μέσα στον Αύγουστο και 3200 γιατροί. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες που θα αρχίσει να λειτουργεί και το σύστημα και να γίνονται οι επισκέψεις θα έχουμε ακόμα περισσότερη συμμετοχή γιατρών».

Σχετικά Άρθρα