Συστάσεις ΔΝΤ στην Κομισιόν για σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο παρά την ενεργειακή κρίση- “Κανόνες για το έλλειμμα, ειδικά στις χώρες υψηλού χρέους”

Συστάσεις ΔΝΤ στην Κομισιόν για σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο παρά την ενεργειακή κρίση- “Κανόνες για το έλλειμμα, ειδικά στις χώρες υψηλού χρέους”

Η ΕΕ χρειάζεται κανόνες για το έλλειμμα που αναγκάζουν τις χώρες υψηλού χρέους να ισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους εντός τριών έως πέντε ετών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με την έκθεσή του που έδωσε στην δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκφράζει εμμέσως αλλα σαφώς την διαφωνία του στα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση και εστιάζει ιδιαίτερα στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το Ταμείο ζήτησε ένα πλαίσιο «βασισμένο στον κίνδυνο» σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, η οποία έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει προσχέδια μέτρων για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου Συμφώνου Ανάπτυξης Σταθερότητας (SGP).

Το ΔΝΤ τόνισε επίσης την ανάγκη για ένα ταμείο για “τις βροχερές μέρες” (rainy das plan) που θα μπορεί να προστατεύει τις χώρες της ΕΕ από ξαφνικούς οικονομικούς κραδασμούς, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επιμένει, επί της ουσίας, στην τήρηση του σφιχτού δημοσιονομικού πλαισίου. «Το υψηλό χρέος και τα αυξανόμενα επιτόκια δυσκολεύουν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις σημερινές πολλαπλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ακραίων αυξήσεων του κόστους ζωής και της αντιμετώπισης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης», έγραψαν στελέχη του ΔΝΤ σε ανάρτηση ιστολογίου που συνόδευε την έκθεση. «Η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει».

Ανάμεσα στις τρεις βασικές συστάσεις του ΔΝΤ είναι η δημιουργία μιας λεγόμενης «Δημοσιονομικής Ικανότητας της ΕΕ», η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, που θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέλη της ευρωζώνης να διαχειριστούν καλύτερα την οικονομική ύφεση και να παρέχουν δημόσια αγαθά.

Η πρόταση αυτή του ΔΝΤ είναι παρόμοια με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισεκατ. ευρώ που ιδρύθηκε το 2020 και χρηματοδοτείται με δανεισμό της Κομισιόν και όχι μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη. Η εκδοχή του ΔΝΤ περιλαμβάνει ένα ταμείο επενδύσεων για το κλίμα, για να βοηθήσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.

Τέλος, η σύσταση του ΔΝΤ περιλαμβάνει κι άλλα στοιχεία, όπως:

  • Τα κράτη-μέλη θα αναπτύξουν τα δικά τους μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια, τα οποία θα αξιολογηθούν από ένα νέο, ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Οι χώρες της ΕΕ θα ορίσουν επίσης πολυετή ετήσια ανώτατα όρια δαπανών.
  • Τα κράτη-μέλη με εύθραυστα οικονομικά θα πρέπει να δημοσιεύουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή πλεόνασμα για τρία έως πέντε χρόνια, ενώ εκείνα με μικρότερο χρέος θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας σε καλούς οικονομικούς καιρούς.

Σχετικά Άρθρα