Η παρακολούθηση Πιτσιόρλα για το Ναυάγιο της Ζακύνθου και ο λάθος χειρισμός Τσίπρα που εξόργισε τον πρώην υπουργό

Η παρακολούθηση Πιτσιόρλα για το Ναυάγιο της Ζακύνθου και ο λάθος χειρισμός Τσίπρα που εξόργισε τον πρώην υπουργό

Είναι γνωστό πως στην πολιτική πολλά είναι θέμα χειρισμών. Μπορεί, δηλαδή, κανείς να προκαλέσει ή να αποφύγει ένα μεγάλο πρόβλημα, ανάλογα με τους χειρισμούς που θα επιλέξει ή δεν θα επιλέξει να κάνει την κατάλληλη στιγμή.

Στην περίπτωση της παρακολούθησης των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά, μέσω νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ, στην αρχή της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα γεγονότα είναι μάλλον σαφή. Όπως είπε και ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας Γιάννης Ρουμπάτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η παρακολούθηση δεν ήταν πρωτογενής και, πάντως, δεν ήταν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας. Αφορούσε την παρακολούθηση άλλων προσώπων που εμπλέκονταν στην υπόθεση της επένδυσης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, με πιθανές ποινικές προεκτάσεις.

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας, τότε, δεν είχε ενημερώσει τον Στέργιο Πιτσιόρλα. Ένα ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς που έχει μακρές σχέσεις μαζί του, είναι, μάλιστα, γνωστό πως σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί “πολιτική ανακάλυψη” του Στ. Πιτσιόρλα πριν πολλά χρόνια. Αλλά δεν το έκανε ούτε τώρα που αποκαλύφθηκε εκείνη η υπόθεση και έγινε σημαία για τη Ν.Δ, σε μία προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και με σκοπό την καλλιέργεια της άποψης πως “πάντοτε γίνονταν παρακολουθήσεις”.

Αυτός ο λανθασμένος χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση Πιτσιόρλα, ο οποίος φέρεται να έχει κάνει σχετικές δηλώσεις στα “Νέα”.

Η ενόχληση Πιτσιόρλα

Οπως γράφει σε ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Μητσός στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Στέργιος Πιτσιόρλας λέει χαρακτηριστικά «το συγκλονιστικό είναι ότι εκείνη την περίοδο εγώ ήμουν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ! Διαχειριζόμουν κολοσσιαία θέματα, πολύ κρίσιμα για την πορεία της χώρας, τα λιμάνια, το Ελληνικό, σε ένα τρομερά δύσκολο κλίμα όπου δεχόμουν πανταχόθεν πολλαπλές επιθέσεις. Ξέρανε ότι υπήρχε μία παρακολούθηση και το άφησαν έτσι, χωρίς να μου πουν κουβέντα».

Μάλιστα ερωτηθείς τι είναι αυτό που το ενοχλεί περισσότερο, τονίζει «Ναι ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά με εκείνον είχα μία σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μία άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε ακάλυπτο ή ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω λοιπόν τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για εμένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης».
Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ ο Στέργιος Πιτσιόρλας θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και αξιώνει μία απάντηση. Το ότι δεν παίρνει καμία, το ότι δεν τον παίρνει ο Τσίπρας για να του πει ήξερα, δεν ήξερα «είναι κι αυτό μια απάντηση».

Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ”

“Στον κ. Μητσοτάκη δεν έφταναν οι απανωτές διαψεύσεις από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές που επικαλέστηκε (Βαρουφάκης, Κοτζιάς, Βαλαβάνη, Πανούσης) για να πείσει πως οι παρακολουθήσεις πολιτικών ήταν «κανονικότητα» και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντ’αυτού, συνεχίζει την απέλπιδα προσπάθεια να πείσει όχι πως είναι αθώος αλλά πως όλοι είμαστε ίδιοι. Μετά το φιάσκο με τις απανωτές διαψεύσεις, τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου ανέσυραν μια υπόθεση που είχε δημοσιευθεί ήδη από το 2020 για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα – Σαγιά από την ΕΥΠ – όχι για κάποιους μυστηριώδεις «εθνικούς λόγους» που δεν έμαθε κανείς – αλλά με το ερώτημα ενδεχόμενης εμπλοκής τους στην υπόθεση του Ναυαγίου της Ζακύνθου. Προσπαθούν μάλιστα να παρουσιάσουν την παρακολούθηση ως δήθεν απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.”, αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Και συνεχίζουν: “Για να είμαστε ξεκάθαροι: Η παρακολούθηση αυτή δεν ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ξεκινήσει επί Σαμαρά, όταν επικεφαλής της ΕΥΠ ήταν ο κ. Δραβίλας. ‘Ετσι, όταν ο κ. Ρουμπάτης ανέλαβε την ΕΥΠ, ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό πως ο Γ.Γ. της Κυβέρνησης και ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονταν σε καθεστώς νόμιμης επισύνδεσης από την προηγούμενη Διοίκηση της ΕΥΠ (Δραβίλας) για ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση με την επένδυση του εμίρη του Κατάρ στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Οποιαδήποτε παρέμβαση γινόταν στις συγκεκριμένες επισυνδέσεις μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή ηγεσίας της ΕΥΠ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί παρέμβαση στην εξέλιξη της έρευνας. Με λίγα λόγια, θα κατηγορούσαν Τσίπρα και Ρουμπάτη πως διέκοψαν τις επισυνδέσεις «για να σώσουν τους δικούς τους». Ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ έδωσε εντολή – όπως και έπρεπε να κάνει- να μην διακοπούν, αλλά να συνεχίσουν για όσο κρίνεται υπηρεσιακά, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η έρευνα. Όπερ και εγένετο. Και με βάση όσα γνωρίζουμε, η έρευνα ολοκληρώθηκε και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Με λίγα λόγια, ακόμα και για τις παρακολουθήσεις αυτές ευθύνεται η ΝΔ.”

Αλλά, όπως είπαμε, όλα είναι θέμα χειρισμών…

Σχετικά Άρθρα