Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και τη Δικαιοσύνη – Η ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη -Το απόρρητο δεν ισχύει έναντι της Βουλής

Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και τη Δικαιοσύνη – Η ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη -Το απόρρητο δεν ισχύει έναντι της Βουλής

«Καταγγέλλω την αντιδεοντολογική  και αντιθεσμική στάση όσων ήρθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καλύφθηκαν πίσω από το απόρρητο και δεν συνεισέφεραν στην αναζήτηση της αλήθειας ενώ υποτίθεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως. Όλοι οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ είπαν ότι δεν δεσμεύονται από το απόρρητο και έδωσαν απαντήσεις, όμως ο κ. Κοντολέων, ο κ. Δημητριάδης και η εισαγγελέας κ. Βλάχου, δεν απάντησαν», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. 

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, η παρακρατική τακτική που ακολουθήθηκε στις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη, υπονομεύουν τη λειτουργία των θεσμών

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι κορυφαία Επιτροπή, η οποία έχει αρμοδιότητα από τον Κανονισμό της Βουλής και τον νόμο να ελέγχει τους πάντες κι επομένως το απόρρητο, με τις κατάλληλες διασφαλίσεις, δεν ισχύει απέναντί της. Μια κρατική υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Πρέπει να υπάγεται σε θεσμικό έλεγχο η ΕΥΠ, δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Δυστυχώς η κρίση της ΝΔ επηρεάζει και τη λειτουργία των θεσμών. Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε ο κ. Τζαβάρας υποστηρίζοντας κι αυτός δεν υπάρχει απόρρητο έναντι της Επιτροπής,, δείχνει ότι δεν είναι πειστική η επιχειρηματολογία αυτή ούτε στις τάξεις της ΝΔ», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις προαγωγές των 5 νέων Αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο, που είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, σημείωσε: «Η κυβερνητική τακτική δεν αφήνει αλώβητο κανένα θεσμό. Κάθε ζήτημα αντιμετωπίζεται εργαλειακά. Για τις κενές θέσεις των 5 Αντιπροέδρων η κυβέρνηση επέλεξε, καταστρατηγώντας την επετηρίδα, να προαγάγει εκείνες τις δικαστικές λειτουργούς που μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου. Εξ ορισμού οι δικαστές απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας αλλά έπρεπε η κυβέρνηση να διασφαλίσει και την εξωτερική τους ανεξαρτησία». Και πρόσθεσε: «Μεταξύ αυτών που προήχθησαν είναι μάλιστα και μια δικαστής η οποία ελέγχεται για αντισημιτικές απόψεις, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΙΣ αλλά και της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη. Δεν γίνονται να ισχύουν αυτά σε ένα κράτος δικαίου, που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και που οφείλει να έχει αυξημένη ευαισθησία στα ζητήματα απονομής δικαιοσύνης αλλά και της ακροδεξιάς ιδεολογίας που έχει στοιχίσει στο τόπο».

«Η κρίση της κυβέρνησης κινδυνεύει να γίνει κρίση των θεσμών. Δεν θα το επιτρέψουμε. Και τα άλλα κόμματα της Βουλής, διαμαρτύρονται για την στάση της κυβέρνησης στην Επιτροπή Θεσμών καθώς εισπράττουν ένα τείχος σιωπής στο θέμα των υποκλοπών που φτάνει σύντομα και στο Ευρωκοινοβούλιο», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα