Παρασκήνιο: Πώς ΕΛΚ και Πράσινοι καθυστερούν την ακρόαση Ανδρουλάκη στο ΕΚ

Παρασκήνιο: Πώς ΕΛΚ και Πράσινοι καθυστερούν την ακρόαση Ανδρουλάκη στο ΕΚ

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μιλήσει στη συνεδρίαση και αντ’ αυτού θα προσκληθεί ως μέλος του πάνελ σε μεταγενέστερη συνεδρίαση της επιτροπής PEGA, μαζί με άλλους στοχοποιημένους ευρωβουλευτές, στις 6 Οκτωβρίου. [ANDRE KOSTERS/EPA-EFE]

Οι ευρωβουλευτές που έγιναν στόχος υποκλοπών, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης και οι Καταλανοί αυτονομιστές, δεν θα κληθούν να μιλήσουν στην ακρόαση της επιτροπής Pegasus στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Η καθυστέρηση ακολουθεί αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ αποκάλεσαν «πολιτικά παιχνίδια», σε σχόλια στη EURACTIV.

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης ακρόασης της επιτροπής PEGA, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου), μετά τις αποκαλύψεις ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών επιχείρησε να παρακολουθήσει το τηλέφωνο του ηγέτη της αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μιλήσει στη συνεδρίαση και αντ’ αυτού θα προσκληθεί ως μέλος του πάνελ σε μεταγενέστερη συνεδρίαση της επιτροπής PEGA, μαζί με άλλους στοχοποιημένους ευρωβουλευτές, στις 6 Οκτωβρίου.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), με το οποίο ευθυγραμμίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πίεσε για να προσκληθούν επίσης οι Καταλανοί αυτονομιστές ευρωβουλευτές που έχουν στοχοποιηθεί με κατασκοπευτικό υλικό στην ακρόαση της επόμενης εβδομάδας.

Το λεγόμενο Catalangate, η κατασκοπεία περισσότερων από 60 στελεχών του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, που αποκαλύφθηκε από το Citizen Lab τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δεν έχει μέχρι στιγμής αποτελέσει βασικό αντικείμενο των ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η συμπερίληψη Καταλανών ευρωβουλευτών […] θα μείωνε τον διαθέσιμο χρόνο για να μιλήσουμε για την Ελλάδα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV, εξηγώντας γιατί ήταν κατανοητό το γεγονός ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) θα ήθελε να ακούσει μόνο τον Ανδρουλάκη και κανέναν άλλον.

Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε στη EURACTIV ότι η ομάδα S&D, με την οποία συντάσσεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez, θα προτιμούσε να μην ακούσει τους Καταλανούς.

Η Erika Casajoana i Daunert, αναπληρώτρια αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, δήλωσε στη EURACTIV: «Το Pegasus ή Catalangate είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο στην εσωτερική πολιτική, με τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση».

Τελικά, με την υποστήριξη των Πρασίνων, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει ξεχωριστή ακρόαση με τους θιγόμενους ευρωβουλευτές στις 6 Οκτωβρίου και ότι ούτε οι Έλληνες ούτε οι Καταλανοί ευρωβουλευτές θα μιλήσουν στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο επίσημος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες και οι Καταλανοί ευρωβουλευτές θα εξεταστούν αργότερα είναι για να «αντιμετωπιστούν οι ευρωβουλευτές ισότιμα», όπως ειπώθηκε από διάφορες πηγές της ΕΕ προς την EURACTIV.

Η αναβολή των ακροάσεων τόσο για το καταλανικό όσο και για το ελληνικό σκάνδαλο στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί της αντιπολίτευσης παίζει ρόλο στη γενικότερη απροθυμία των χωρών να τα ερευνήσουν και να παρέμβει η ΕΕ.

Ενώ στην Ελλάδα, ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου παραιτήθηκαν αμφότεροι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών σε βάρος του Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η παρακολούθηση ήταν «νόμιμη», αν και «λάθος».

Η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να μην παρέμβει η ΕΕ, επικαλούμενη συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πιθανώς παραβιασμένους νόμους της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), ως τρόπο απόδειξης της αρμοδιότητας της ΕΕ να διεξάγει έρευνες.

Η Sophie in ‘t Veld, εισηγήτρια του Κοινοβουλίου για την έρευνα του Pegasus, αντέδρασε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βραΐλα, ο οποίος στις 2 Αυγούστου δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά αμφισβητήσιμο» το κατά πόσον η ελληνική υπόθεση μπορεί να αποτελέσει λόγο για παρέμβαση της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των μελών του ανεξάρτητου κινήματος της Καταλονίας δεν οδήγησαν σε σημαντικά βήματα εντός της Ισπανίας ή στο πλαίσιο της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pegasus. Για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα δεν είχε προγραμματιστεί αποστολή της επιτροπής στην Ισπανία, παρόλο που το σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει τον Απρίλιο.

Η έλλειψη αποστολής στην Ισπανία οδήγησε σε κατακραυγή από την πλευρά των Καταλανών, οι οποίοι κατηγόρησαν την ΕΕ ότι χρησιμοποιεί «διπλά πρότυπα» στην αντιμετώπιση των διαφόρων χωρών που επηρεάζονται.

Ωστόσο, η Sophie in ‘t Veld ενημέρωσε τη EURACTIV αυτή την εβδομάδα ότι μια αποστολή στην Ισπανία έχει πλέον προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά Άρθρα