Ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη μετά την διακοπή στον Nord Stream-6 στις 10 βιομηχανίες στην Βρετανία κινδυνεύουν με κλείσιμο- Φόβοι για βαθιά ύφεση
Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας απειλούν να θέσουν εκτός λειτουργίας έξι στις δέκα βιομηχανικές μονάδες ή κατασκευαστές στην Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα που αποκαλύπτει την έκταση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και κατ΄ επέκταση η Δύση εξαιτίας του ενεργειακού εφιάλτη που εντείνεται μετά την επ΄αόριστον διακοπή ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η MakeUK, ο όμιλος λόμπι για τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι σχεδόν οι μισοί κατασκευαστές αντιμετώπισαν άλμα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 100% το περασμένο έτος.
«Η τρέχουσα κρίση αφήνει τις επιχειρήσεις μπροστά σε μια σκληρή επιλογή», ανέφερε η έκθεση. «Κόψτε την παραγωγή ή κλείστε εντελώς την μονάδα εάν δεν έρθει σύντομα βοήθεια».
Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, με τη Λιζ Τρους να αναμένεται να κερδίσει τη Ρίσι Σουνάκ, την αντίπαλό της στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις να ανακοινώσει ένα ευρύτερο πακέτο στήριξης για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση του παγκόσμιου ενεργειακού κόστους.
Ανάλογα προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν μεγάλες και μεσαίες μονάδες στην Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που η Ε.Ε καθυστερεί να λάβει αποφάσεις.
Κατόπιν εορτής, στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, όπως έχει ανακοινώσει η τσεχική προεδρία. Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης αναμένεται ιδιαίτερα σκοτεινό καθώς η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέεται με το φυσικό αέριο, θα ανεβάσει κι άλλο τις τιμές.
Τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινώσει διάφορες χώρες, μοιάζουν να μην επαρκούν. Πόσο να περιοριστεί η κατανάλωση, όταν η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο; Η ανακοίνωση της Gazprom για επ’ αόριστον κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Εκτός ελέγχου
Η ρωσική Gazprom PJSC δήλωσε ότι ο βασικός της αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν θα ανοίξει ξανά όπως είχε προγραμματιστεί, φέρνοντας την περιοχή ένα βήμα πιο κοντά σε διακοπές ρεύματος, συρρίκνωση και σοβαρή ύφεση.
Ο αγωγός επρόκειτο να ανοίξει ξανά το Σάββατο μετά τη συντήρηση. Αλλά σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, η εταιρεία είπε ότι βρέθηκε τεχνικό πρόβλημα και ότι ο σωλήνας δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά μέχρι να επιδιορθωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι η Gazprom ενεργούσε με «ψευδή προσχήματα» και η Siemens Energy , που κατασκευάζει τους στρόβιλους του αγωγού, είπε ότι η βλάβη που εντοπίσε η Gazprom δεν δικαιολογούσε την περικοπή του φυσικού αερίου.
Είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο πριν από τον χειμώνα και περιμένει τα επόμενα βήματα της Μόσχας στον ενεργειακό πόλεμο. Καθώς η ήπειρος προσπαθεί να εφαρμόσει μέτρα για να περάσει τον χειμώνα, το επ’ αόριστον κλείσιμο του αγωγού είναι μια κλιμάκωση που απειλεί μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή.
Καθησυχάζει η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή
Σε μια προσπάθεια να καησυχάσει τον κόσμο, η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom.
«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.
«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε. Ωστόσο, πίσω από τις δηλώσεις τα στοιχεία και οι αριθμοί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας το 2021, ακολουθούμενη από την Ιταλία. Το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε το 4% των αναγκών του από τη Ρωσία και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, δεν εισήγαγε ρωσικό αέριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημείωνε το BBC.