Επιτροπή Θεσμών/Υποκλοπές: Αποκαλύψεις για τα καυτά ερωτήματα: Παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί; Γνώριζε ο πρωθυπουργός;
Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην είδε κανένα άδειασμα και καμία αιχμή από την ομιλία Καραμανλή στην πατρίδα του Μητσοτάκη, ωστόσο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έγινε πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα φτάσει στη ΔΕΘ με ανοιχτή την πληγή των παρακολουθήσεων γνωρίζοντας… τα πάντα για τις επισυνδέσεις.
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ ίσως και να έκανε την πιο εμφατική δήλωση ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής μετά από εκείνη που έκανε στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του κοινοβουλίου.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ως νέος προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών και μέσα στο κλίμα ζόφου που επικρατεί στην Κατεχάκη απεκδύθηκε της ευθύνης των πεπραγμένων Κοντολεόντα – Δημητριάδη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ» πλέον γνωρίζει για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις όπως αποκάλυψε -σύμφωνα με όσα “μεταδίδονται”- ο κ. Δεμίρης στην επιτροπή Θεσμών καθώς όπως είπε τον έχει ενημερώσει για όλες.
- Ταυτόχρονα όμως και ο κ. Δημητριάδης άνοιγε και πάλι το καπάκι των αποκαλύψεων και παρά την επίκληση του απορρήτου άφησε ορθάνοιχτο και πάλι το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Δυο αποκαλύψεις με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προευτεί με αυτές για τις επόμενες δυο εβδομάδες μέχρι την καθιερωμένη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.
Κινήσεις πανικού
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν πανικό στο γαλάζιο στρατόπεδο, ο οποίος άρχισε να εκδηλώνεται με το καλημέρα στην αρμόδια επιτροπή όταν ο Κώστας Τζαβάρας για να σώσει το γόητρο της γαλάζιας παράταξης κατά την επιταγή Καραμανλή από τα Ανώγεια συντάχθηκε από την αρχή σε όλα τα βασικά αιτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Αρχικά συντάχθηκε με το αίτημα για ξεχωριστές συνεντεύξεις των κληθέντων και των εμπλεκόμενων με το σκάνδαλο και στην συνέχεια συντονίστηκε με την αντιπολίτευση και στο ζήτημα του απορρήτου ξεκαθαρίζοντας μετά τον κ. Ρουμπάτη ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκλησή του ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που βάσει συντάγματος σε αυτή λογοδοτούν ΕΥΠ και ΑΔΑΕ.
- Οι προσπάθειες Κοντολέοντα να βγάλει εκτός κάδρου τον κ. Μητσοτάκη και του Γρηγόρη Δημητριάδη να μη μετατραπεί ο ίδιος σε αποδιοπομπαίο τράγο έπεσαν στο κενό.
Μετά τον Ρουμπάτη ο επόμενος θεσμικός παράγοντας που ακύρωσε την επίκληση του απορρήτου καθιστώντας την προσχηματική και για την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου ήταν ο κ. Ράμμος της ΑΔΑΕ.
- Το γεγονός αυτό έφερε ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία στην πλειοψηφία με αποτέλεσμα οι σχετικές διαρροές της να περιοριστούν σε σημεία που θα εξυπηρετούσαν περισσότερο στη συσκότιση και τη συγκάλυψη παρά στο να πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση.
Η δε απάντηση Δημητριάδη που επικαλέστηκε εμφατικά το απόρρητο ενώπιον της επιτροπής «δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι» στο ερώτημα αν παρακολουθούνταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα ήταν ουσιαστικά η πτώση και του τελευταίου φύλλου συκής και ουσιαστικά η φυσική συνέχεια των όσων υποστήριζε για την υπόθεση από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.
Διακομματική καταδίκη
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το πέρας των εργασιών της επιτροπής με δημόσιες δηλώσεις του καταδίκασαν την πρακτική συγκάλυψης της πλειοψηφίας για λογαριασμό της κυβέρνησης.
- «Συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην επιτροπή θεσμών» σημείωνε στο περιστύλιο ο κ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνοντας και δήλωση καταγγελίας του προεδρείου της επιτροπής που αρνήθηκε να τεθεί σε ψηφοφορία η ερμηνεία του Συντάγματος πριν την έναρξη της διαδικασίας για το θέμα του απορρήτου.
«Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση» δήλωνε αμέσως μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά και ο κ. Συντυχάκης από το ΚΚΕ σημείωνε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία και στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επέλεξε επί της ουσίας την συγκάλυψη του όλου θέματος».
Άνοιξε οδό διαφυγής
Η προσχηματική επίκληση του απορρήτου όταν όλοι πλέον ομονοούν ότι δεν μπορεί να γίνεται τέτοια επίκληση ενώπιον της επιτροπής Θεσμών κατά την επιταγή του Συντάγματος αλλά και από την ίδια τη δέσμευση εμπιστευτικότητας στην οποία υποβλήθηκαν οι βουλευτές δεν ήταν παρά η απέλπιδα προσπάθεια των εμπλεκομένων στην υπόθεση να σπρώξουν το τενεκεδάκι παρακάτω και να κερδηθεί επιπλέον χρόνος.
- Ακόμη όμως και η κα Βλάχου που έβαζε την τελευταία υπογραφή στα αιτήματα του κ. Κοντολέοντα για τις παρακολουθήσεις ήταν άκρως αποκαλυπτική. Τα έξι στάδια υπηρεσιακών υπογραφών πριν τη δική της τελική έγκριση μια νόμιμης επισύνδεσης δεν είναι τίποτε άλλο από την πλήρη γνώση των λόγων αλλά και των προσώπων που θα παρακολουθηθούν.
Ίσως η κα εισαγγελέας να έδειξε ένα τρόπο διαφυγής για το Μέγαρο Μαξίμου και η μετάθεση της ευθύνης για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη να βρίσκει τώρα τους πραγματικούς υπεύθυνους στους ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πρακτικά αυτό όμως σημαίνει ότι υπήρχε σαφής γνώση της παρακολούθησης ενός πολιτικού προσώπου και αιρετού μάλιστα για τις παρακολουθήσεις των οποίων το Σύνταγμα έχει σαφείς πρόνοιες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών όπως δειλά δειλά αρχίζουν να παραδέχονται όλοι πλέον.