“Βόμβες” στην Επιτροπή Θεσμών – Ο νέος Δ/της της ΕΥΠ φέρεται να δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τις επισυνδέσεις – “Κρυφτό” με το απόρρητο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, κατά την διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, φέρεται να δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας συζήτηση, δήλωνε πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ».
Η νέα δήλωση Δεμίρη ανοίγει νέο μέτωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς πρέπει να δοθούν νέες απαντήσεις καθώς ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής πως «ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών».
Νωρίτερα ο Χρήστος Ράμμος πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ότι το απόρρητο στις υποκλοπές δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής.
Όλα αυτά προστίθενται στις πληροφορίες που θέλουν και τον «γαλάζιο» βουλευτή Κώστα Τζαβάρα να φέρεται να έχει καταθέσει πως το απόρρητο δεν προβάλλεται έναντι της Επιτροπής. Ενώ και ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ειδικότερα, για τον Κώστα Τζαβάρα σημειώνεται πως αν και ο αρχικός σχεδιασμός της πλειοψηφίας για την σημερινή συνεδρίαση, ήταν να πραγματοποιηθεί μια ενιαία ακρόαση των 9 προσώπων, υπήρξε παρέμβαση του «γαλάζιου» βουλευτή, ο οποίος πρότεινε να σπάσει» στα δυο η συνεδρίαση. Όποτε η αλλαγή των συσχετισμών εντός της Επιτροπής έφερε την ακρόαση των προσώπων σε δυο γκρουπ.
Ο Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, «οχυρώθηκαν» και επικαλέστηκαν το απόρρητο στις ερωτήσεις που δέχτηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ερωτώμενος για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, αρνήθηκε να απαντήσει και επικαλέστηκε το απόρρητο, ενώ φέρεται να είπε πως «δεσμεύομαι από το απόρρητο. Δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόσφατα αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αρνήθηκε να απαντήσει αν καταστράφηκε ο φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, επικαλούμενος κι εκείνος το απόρρητο.
Κατά πληροφορίες το απόρρητο πρόβαλε και η εισαγγελέας αρμόδια για την ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, προκειμένου να μην απαντήσει στα ερωτήματα που της τέθηκαν.
- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Ο πρώην γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι γνωρίζει τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Την ίδια στιγμή φέρεται να αρνήθηκε ότι γνωρίζει ένα άλλο πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση, τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο.
Η εταιρεία Krikel μεταξύ άλλων είναι προμηθευτής συστημάτων ασφαλείας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ), η Krikel συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2021.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Reporters United και «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Φέλιξ Μπίτζιος διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021. Επίσης διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα μετά τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις που έφεραν το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη πιο κοντά στην υπόθεση των υποκλοπών, ο Γρηγόρης Δημητριάδης αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ
Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να τόνισε πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ή το γραφείο του, είχαν ενημερωθεί για αποφάσεις περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Κατά τον ίδιο, οι ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών, μόνο όταν κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο από τις εξελίξεις.
Ο κ. Κοντολέων φέρεται επίσης να αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη όταν τον ρώτησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ δεν έδωσε επίσης στοιχεία για το εάν καταστραφεί ο φάκελος των συγκεκριμένων παρακολουθήσεων, επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου.
Μάλιστα το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας φέρεται να επικαλέστηκε και ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
- ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ
Ο διοικητής της ΕΥΠ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, Θεόδωρος Δραβίλλας φέρεται να παραδέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι η παρακολούθηση των μετέπειτα αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Πιτσιώρλα και Σπύρου Σαγιά, ξεκίνησε επί των ημερών του και σκοπό είχε τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορούσε την Οξυά.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς ο κ. Δραβίλλας προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα επισήμανση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως υπονοούμενο για τις πρακτικές που ακολούθησε η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, Βασιλική Βλάχου. Ο πρώην διοικητής υποστήριξε πως την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στην ΕΥΠ οι διατάξεις για την άρση απορρήτου περιείχαν τα ονόματα των προσώπων που θα ετίθεντο σε κλοιό παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες. Άρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ακρόαση της κ. Βλάχου, η οποία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την απάντηση για το αν γνώριζε ή όχι ότι η διάταξη που υπέγραψε για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αφορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη.
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε πως η παρακολούθηση των Σαγιά – Πιτσιόρλα συνεχίστηκε επί της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα εξαιτίας της προσπάθειας των ίδιων επενδυτών να εξαγοράσουν το «φιλέτο» στη Ζάκυνθο (Οξυά). Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώθηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα περί συνέχισης της επισύνδεσης των δύο αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην υπάρχει καμία απολύτως υπόνοια περί συγκάλυψης.
Ο Γ. Ρουμπάτης διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής πως καμία παρακολούθηση πολιτικού προσώπου δεν έλαβε χώρα επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ αρνήθηκε την εμπλοκή της ΕΥΠ στην υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων του Περισσού, αποδίδοντας ευθύνες στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.