“Πόλεμος” για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- Η κυβέρνηση επιβάλλει ακρόαση και των 9 που προσκλήθηκαν μαζί!- “Οδηγείται σε ευτελισμό”, καταγγέλλει η αντιπολίτευση

“Πόλεμος” για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- Η κυβέρνηση επιβάλλει ακρόαση και των 9 που προσκλήθηκαν μαζί!- “Οδηγείται σε ευτελισμό”, καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων συζητήθηκε το ζήτημα της οργάνωσης της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα των παρακολουθήσεων, όπου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησαν να προσέλθουν και οι 9 στο σύνολο – νυν και πρώην- διοικητές της ΕΥΠ, μαζί.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιρρήσεις για την οργάνωση της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν προσκληθεί εννέα πρόσωπα που σχετίζονται με το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε για απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και για πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση.

Όπως είπε, ενώ «όλα τα κόμματα ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί, ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο υποκλοπής των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, δηλαδή το μεγάλο σκάνδαλο του predator, και μία όλοι οι άλλοι, των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μια διαδικασία μπάχαλο, όπου εννιά άνθρωποι θα είναι εξαρχής στην ίδια συνεδρίαση, απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της επιτροπής Θεσμών».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας, να μην επιτρέψει να υπάρχει ουσιαστική έρευνα και συζήτηση.

Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): Το απόρρητο των συνεδριάσεων προβλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων προβλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού: Εμείς είπαμε, προφανώς, να τηρηθεί η μυστικότητα στον βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία, ούτως ώστε, με επιλεκτικές διαρροές, να διαστρεβλώνεται το τι ειπώθηκε.

Σημείωσε, δε, την πρόταση του κόμματος του για διαμόρφωση ενός πορίσματος που θα δημοσιοποιηθεί με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης.

«Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά, που ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου, αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως» είπε, και σημείωσε: «Ακόμα και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε, διότι η πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή επιτροπή Θεσμών και ένα είναι σίγουρο: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, ότι σχετίζονται άμεσα με τον λαό και τα δικαιώματά του, και γι’ αυτόν τον λόγο «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων, προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα τής μη δημοσιοποίησής τους.

Όσο για τη σύσταση προς τα μέλη της επιτροπής να μη φέρουν τα κινητά τους στη συνεδρίαση, είπε ότι «είναι ψευτοδίλημμα»: Αυτό που προστατεύει τον καθένα είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Απόλυτος ευτελισμός της διαδικασίας η ομαδική κλήση των διοικητών της ΕΥΠ

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, είπε ότι «ζητήσαμε (να βγουν) όλα στο φως», αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα και με απόλυτα θεσμικό τρόπο.

Σήμερα, προσέθεσε, η πλειοψηφία πρότεινε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όλους όσοι προσέλθουν, και να τους ακούσουμε όλους μαζί. «Αυτό οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας», τόνισε η κυρία Λιακούλη.

Σχετικά Άρθρα