Ανάλυση: Γιατί ο πρωθυπουργός …επικαλείται τον Πούτιν- 3 λόγοι πίσω από το “σχέδιο αποσταθεροποίησης”
Ο πολιτικός (δημοσκοπήσεις), ο οικονομικός (αγορές) και ο εσωκομματικός. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να βάλει στο τραπέζι κάποιο σκοτεινό σχέδιο “αλλότριων συμφερόντων” που επιδιώκει πολιτική αστάθεια, ακόμα και πτώση της κυβέρνησης, στην Ελλάδα.
Αυτό που είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης, προ 15νθημέρου, μιλώντας στους New York Times, υιοθετήθηκε τώρα και επίσημα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως φάνηκε απ΄ όσα είπε (on camera) στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε, χθες βράδυ, πως η αναφορά σχετίζεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών,αρκετοί υπέπεσαν στην συνωμοσιολογική πρόκληση για τέτοιους συνειρμούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, η προσέγγιση πίσω από την σχετική σεναριολογία του “εξωτερικού εχθρού”, υπακούει σε απόλυτα πρακτικούς λόγους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ακόμα και οι ευνοϊκότερες, δείχνουν πως το πλήγμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, από το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι σημαντικό, παρά το γεγονός πως, λογικότατα, οι πολίτες αγωνιούν περισσότερο για την επιβίωση, την ακρίβεια και τον εφιαλτικό ενεργειακά και οικονομικά χειμώνα που έρχεται.
Εκείνο που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως το εκρηκτικό μείγμα της πολιτικής αναταραχής και των οικονομικών επιπτώσεων μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές. Απ΄ όλα τα δημοσιεύματα (New York Times, Bloomber, Washington Post, Guardian, Politico, Le Monde κ.ά), εκείνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ενόχλησε περισσότερο ήταν η ανάλυση του Hugo Dixon στο Reuters, ο οποίος επισήμανε πως “έφθασε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα”. Κι αυτό διότι αξιολογήθηκε ως ένα έμμεσο μήνυμα των αγορών για την οικονομική και μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αλλά και της μεγάλης πολιτικής αναταραχής που προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το θέμα παρακολουθεί ο διεθνής Τύπος. Χτες: EU and Greece veer toward standoff over wiretapping scandal, Politico. En Grèce, un vaste scandale d’écoutes téléphoniques fragilise le premier ministre, Kyriakos Mitsotakis, Le Monde. |
Η αναφορά, λοιπόν, στον Πούτιν και τον Ερντογάν, έρχεται ως ένα -αναμφίβολα σαθρό- επιχείρημα, όχι μόνο εσωτερικής (προεκλογικής) κατανάλωσης, αλλά και ως μήνυμα στις αγορές, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως δεν θα προχωρήσει άκριτα σε επιδοματικές πολιτικές και δεν θα διακινδυνεύσει τον στόχο των πλεονασμάτων και της επενδυτικής βαθμίδας.
Από την άλλη, το μήνυμα …μέσω Κρεμλίνου και Άγκυρα;, απευθύνεται και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Η νέα παρέμβαση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο των υποκλοπών αξιολογήθηκε ως μήνυμα της καραμανλικής πτέρυγας, Οι πληροφορίες, άλλωστε, θέλουν και τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή να κάνει το βράδυ αναφορά στο θέμα, από την Κρήτη,και να ζητήσει την πλήρη διαλεύκανση. Ταυτόχρονα, προβληματίζει η σιωπή του Αντώνη Σαμαρά και του Νίκου Δένδια, και η κινητικότητα που αναπτύσσεται σε τμηματα της Κ.Ο της Ν.Δ, καθώς και τα σενάρια για πρωτοβουλίες κορυφαίων στελεχών, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Βεβαίως, ουδείς εξ αυτών δεν πρόκειται -υπό τις παρούσες συνθήκες- να αμφισβητήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθένας για διαφορετικό λόγο. Το βαρύ, όμως, πολιτικό και εσωκομματικό κλίμα (όπως το καταγράφουν και οι παρεμβάσεις των Θ. Ρουσόπουλου, Κ. Τζαβάρα, Νικ. Κακλαμάνη κ.ά), προκαλεί αναταράξεις.
Οι 3 λόγοι πίσω από τον …Πούτιν
Περί σταθερότητας: Βασικός στόχος ήταν να ανακτήσει ο πρωθυπουργός τον έλεγχο της ατζέντας, να απωθήσει σε δεύτερο πλάνο το θέμα των υποκλοπών προτάσσοντας το θέμα της επιβίωσης στον επερχόμενο «μαύρο χειμώνα», και να το εντάξει στο νέο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η κυβερνητική σταθερότητα είναι το μείζον ζητούμενο και η υπεράσπισή της απέναντι στα σχέδια της Μόσχας να προκαλέσει «πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της», αποτελεί εθνικό καθήκον. Κι αν η διατύπωση αυτή δεν ήταν αρκετή, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο κ. Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».
Το μήνυμα στις αγορές: Ο δεύτερος στόχος της πρωθυπουργικής παρέμβασης ήταν να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές και τους οίκους αξιολόγησης (που ήδη εκφράζουν ορισμένους φόβους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής σταθερότητας) ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι μετρημένα, δεν πρόκειται να απειληθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αναβληθεί για το 2024 ο στόχος ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας στην αξιολόγηση της χώρας. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, όσα λέγονται με αφορμή τη ΔΕΘ για «τσουνάμι» επικείμενων παροχών δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες, εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια χωρίς όμως να τα καταργούμε –είπε ο πρωθυπουργός.
Το μήνυμα στο κόμμα: Ένας τρίτος, τέλος, στόχος, ήταν να κλείσει το τραύμα που η υπόθεση των υποκλοπών δημιούργησε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Ο πρωθυπουργός (α) τοποθέτησε τον χρόνο των εκλογών σε 9 μήνες από σήμερα (τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου), (β) υποσχέθηκε αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου του υπουργικού συμβουλίου, που ως τώρα απλώς συζητούσε και ενέκρινε νομοσχέδια, ενώ και η ένταξη του νέου ΓΓ του πρωθυπουργικού γραφείου στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργού, ερμηνεύθηκε ως ένα βήμα πίσω από το «επιτελικό» μοντέλο προς την κυβερνητική συλλογικότητα, και (γ) έδωσε στους σημερινούς υπουργούς μια έμμεση διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός ως τις εκλογές.