Διαφοροποίηση Ρουσόπουλου για υποκλοπές: Υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα στην υπόθεση Ανδρουλάκη – Κατέθεσε δική του πρόταση (vid)
Την άποψη ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ερωτήματα γύρω από την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο OPEN. Ο κ. Ρουσόπουλος κατέθεσε, παράλληλα, πρόταση για ανεξάρτητη έρευνα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έτσι ώστε να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.
“Στις αρχές Αυγούστου όταν έμαθα το θέμα, υπέστην ένα σοκ. Δεν το περίμενα, δεν είναι ευχάριστο. Θεωρώ ότι έγινε ένα μεγάλο σφάλμα. Πρέπει να δούμε ποιος έκανε αυτό το σφάλμα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε ευθέως και είπε ότι έγινε αν γνώριζε κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπε”, σημείωσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την νομιμότητα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε:
- “Το νόμιμο και το ηθικό δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα. Κατά συνέπεια λοιπόν, βεβαίως μπορεί να είναι εντός των πλαισίων του νόμου, ωστόσο το πόσο ηθικό είναι να παρακολουθείς ένα πολιτικό πρόσωπο που και αυτός και το κόμμα του είναι εντός του δημοκρατικού τόξου, συζητείται”.
“Οι ρυθμίσεις που πρέπει να λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλίδες, θα πρέπει να είναι πιο αυστηρές”, απάντησε σχετικά με το αν θα πρέπει να εξαιρούνται τα πολιτικά πρόσωπα από τις επισυνδέσεις.
“Υπήρχε ένας εισαγγελέας που αποφασίζει. Τώρα εμείς θα εισάγουμε να υπάρχουν δύο εισαγγελείς, ως μια πολύ σημαντική ασφαλιστική δικλίδα”, πρόσθεσε. “Η δικαστική αρχή είναι ανεξάρτητη εξουσία. Το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι αυτό που πρέπει για τις ανάγκες της Δημοκρατίας μας σήμερα, και πρέπει να εκσυγχρονιστεί”, ανέφερε.
Ο κ. Ρουσόπουλος είπε, επίσης, ότι έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση.
“Γιατί παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης, με ποια στοιχεία ο Εισαγγελέας έδωσε την άδεια για την παρακολούθηση”.
Ακόμη, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε:
“Καταθέτω πρόταση αν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πέραν της Εξεταστικής. Αν θέλουμε να μην κουκουλωθεί τίποτα, πρέπει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει δική του έρευνα στην οποία να καταθέσει και ο κ. Ανδρουλάκης. Εγώ λέω ότι η χώρα ταλανίζεται από μία υπόθεση η οποία δεν είναι ασήμαντη αλλά μπορεί να μην είναι ούτε τεράστια όπως παρουσιάζεται”.
“Στη γραμμή του να βγουν όλα στο φως, προτείνω μια παράλληλη έρευνα ώστε ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί και να φύγει κάθε υπόνοια συγκάλυψης από την όλη υπόθεση”, ανέφερε ακόμη. Σχετικά με τη μη ενημέρωση των προσώπων που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΑΔΑΕ, παρέπεμψε πάντως “σε όσα συνέβαιναν εδώ και δεκαετίες”.
Από τη δική της μεριά, η κ. Αχτσιόγλου μίλησε για ένα γενικό πλήγμα που έχει επέλθη στην ελληνική κοινωνία μετά την υπόθεση του Predator, ενώ τόνισε πως την απόλυτη ευθύνη για όσα έγιναν την έχει ο κ. Μητσοτάκης. “Άλλαξε τον νόμο για να επέλθει η ΕΥΠ στη δική του αρμοδιότητα, όρισε δικό του άνθρωπο χωρίς τυπικά προσόντα, και άλλαξε τον νόμο για να μην έχουν γνώση όσοι παρακολουθούνται”, καταλογίζοντας έναν σχεδιασμό πίσω από όσα έγιναν.
Τόνισε ακόμη η κ. Αχτσιόγλου πως δεν απαντήθηκε το γιατί παρακολουθήθηκε το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, “για λόγους εθνικής ασφάλειας”. “Λόγος εθνικής ασφάλειας είναι το πρόσωπο αυτό να είναι πράκτορας. Αυτό δεν απαντήθηκε”, πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου. “Ο κ. Μητσοτάκης έπεσε σε αντιφάσεις. Δε ζητάς συγγνώμη αν κάτι είναι νόμιμο”, τόνισε.
“Υπάρχει και η υπόθεση Κουκάκη. Ούτε εκεί δόθηκαν απαντήσεις για μια υπόθεση ερευνητικής δημοσιογραφίας”, υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου. “Σε ο,τι αφορά τη χρονική διάρκεια της έρευνας, εμείς λέμε πως δε φοβόμαστε τίποτα. Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε παρακολούθηση για κανένα εκλεγμένο πρόσωπο ή δημοσιογράφο από δημόσια υπηρεσία. Υπήρχε διαδικασία ενημέρωσης την οποία κατήργησε η Νέα Δημοκρατία και επιμένει να μην την επαναφέρει”.
Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε πως “από την πρώτη ημέρα της υπόθεσης αυτής, είδαμε έναν μηχανισμό προπαγάνδας που αρχικά μάλιστα στήθηκε εντελώς ερασιτεχνικά. Είχαμε προσπάθεια υποβάθμισης αυτής της υπόθεσης κάτι που διαψεύστηκε από την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου. Επίσης, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από τον διεθνή Τύπο που ακύρωσε τη προσπάθεια υποβάθμισης των όσων έγιναν”.
“Είναι ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα που μας υπερβαίνει όλους. Μετά από δικό μας αίτημα, εμείς ζητούμε η εξεταστική επιτροπή να αφορά σε υποθέσεις και όχι χρονικές περιόδους. Αυτό που ζητάμε από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, είναι εξεταστική για δεμένες υποθέσεις, όπως η υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, του ΚΚΕ”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας ακόμη λόγο για “διεθνή διασυρμό της χώρας μας και για στοχοποίηση του κ. Ανδρουλάκη”.