ΔΕΘ: Τα μέτρα που κλείδωσαν και τα διλήμματα Μητσοτάκη
Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σύνταξης του πακέτου της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πολλά θα κριθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν γνωστά τρία σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει εκτιμάται ότι ενδεχομένως να περιοριστεί στην περίπτωση κατά την οποία συνεχίσουν να τείνουν αυξανόμενες οι ανάγκες για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.
Ωστόσο, στην περίπτωση που η καλή πορεία των τουριστικών και των δημοσίων εσόδων συνεχιστεί, αλλά και η ανάπτυξη βρεθεί σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η περίμετρος των μέτρων που τελικά θα ανακοινωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.
Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για σημαντικές εξαγγελίες. Να σημειωθεί ότι η πιθανή καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους και τουρισμός), θα γίνει γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Στο τραπέζι υπάρχουν μία σειρά από προτάσεις τόσο για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όσο επίσης και για τα μέτρα που στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια.
Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Σε αυτή τη λογική, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει ισχυρά διλήμματα για σταθερότητα ή ακυβερνησία, με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται εκ νέου ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, παρά το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή εδώ και δύο εβδομάδα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Αυτό, όμως, είναι το αναμενόμενο. Εκείνο που αναζητούνται είναι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν όπως και οι εξαγγελίες για την επόμενη τετραετία, να αφορούν όσο το δυνατόν ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει την περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ κ.ά.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, τα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση των συντάξεων από το 2023 και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή 751 ευρώ έναντι 713 που είναι σήμερα).
Όπως όλα δείχνουν, στο πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνονται ακόμα νέα επιταγή ακρίβειας για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μείωση του τέλους επιτηδεύματος (δεν έχει οριστικοποιηθεί), και εφόσον οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ένα ακόμα fuel pass.