Χρηματιστήριο ενέργειας: Εκτός ελέγχου η τιμή φθάνει έως… 871 ευρώ η μεγαβατώρα – Πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής
Το ψυχολογικό φράγμα των 700 (697,25 ευρώ) θα αγγίξει η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας την υψηλότερη τιμή από τότε που άρχισε να λειτουργεί. Η μέγιστη τιμή αγγίζει τα 871 ευρώ και η ελάχιστη τα 521.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα: μια τιμή που διαμορφώθηκε πριν από λίγες μέρες (στις 23 Αυγούστου). Έκτοτε η τιμή έπεσε (σήμερα είναι στο 450,30 ευρώ) για να σημειώσει νέο άλμα (στα 697,25 ευρώ, όπως αναφέρθηκε ήδη) σήμερα Δευτέρα. Η αύξηση από Κυριακή σε Δευτέρα είναι ύψους 54,84%.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν επεξεργάζεται την τεχνική φόρμουλα για την επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές αερίου, ώστε με αυτό τον τρόπο να αποκλιμακωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη βάση όσων έχουν γίνει γνωστά στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη της χώρας μας, ο έως τώρα προγραμματισμός των Βρυξελλών προβλέπει πως η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε μετά να τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και βεβαίως σε επίπεδο αρχηγών-κρατών.
Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η οριστικοποίηση της λύσης που θα προκριθεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς πρόθεση της Κομισιόν είναι να επισπεύσει τη διαδικασία. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό το σχήμα του πλαφόν να συζητηθεί για πρώτη φορά στην νέα έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, που θα συγκληθεί εντός του Σεπτεμβρίου, όπως έχει αναγγελθεί, με πρωτοβουλία της τσεχικής προεδρίας.
Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Κομισιόν στο πλαφόν στο αέριο είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ενημερώνει σε τακτική βάση την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εξέλιξη της επεξεργασίας της παρέμβασης.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, για την επιβολή του πλαφόν αυτή τη στιγμή εξετάζονται από την DG Energy δύο εναλλακτικές εκδοχές.
- Η πρώτη εναλλακτική αφορά το «στοπ» στις εισαγωγές καυσίμου, όταν αυτές θα υπερβαίνουν το «ταβάνι» που θα τεθεί στις τιμές του αερίου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή φαίνεται η εν λόγω εναλλακτική να έχει περισσότερες πιθανότητες, η οποία βασίζεται στην «κρίσιμη μάζα» που έχει στο σύνολό της η ευρωπαϊκή ζήτηση σε καύσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε με την εφαρμογή του πλαφόν σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση των τιμών.
- Η δεύτερη εκδοχή αφορά ουσιαστικά την εφαρμογή της «Ιβηρικής εξαίρεσης» σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την επιδότηση των εισαγωγών αερίου. Έτσι, οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής στην οποία προμηθεύθηκαν το αέριο, ώστε η διάθεση του αερίου να γίνεται εντός Ευρώπης σε επίπεδα τιμών που δεν θα ξεπερνούν το θεσπισθέν ανώτατο όριο.
Γνώμονας των Βρυξελλών είναι να προκριθεί εκείνη η λύση που θα πετύχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ως προς την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αλλά και θα έχει τη μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε «παρενέργεια». Ως προς το δεύτερο σκέλος, στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται το να μην διακυβευτεί με κανένα τρόπο η ασφάλεια τροφοδοσίας της «Γηραιάς Ηπείρου» με καύσιμο.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, εκτός της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας που έχουν αναγγείλλει οι Τσέχοι για το Σεπτέμβριο, αναμένεται η ανακοίνωση έκτακτης συνόδου κορυφής στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα με θέμα την ενεργειακή «απάντηση» της Ευρώπης.
Για τις 11-12 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας πάλι στην Πράγα, ενώ στις 20 και 21 Οκτωβρίου είναι η προγραμματισμένη τακτική σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.