Σχολεία χωρίς μάσκα και χαλάρωση μέτρων – Μεγάλη ανησυχία από τη διχογνωμία και τις προειδοποιήσεις των ειδικών
Όλα δείχνουν πως στα σχολεία δεν θα επιβληθούν περαιτέρω μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, εκτός από χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός όπως είπε στον ΑΝΤ1 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα: «Ο προσανατολισμός είναι να μην βάλουμε μέτρα παρά μόνο αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχουμε αποδείξει ως υπουργείο ότι τα μέτρα τα παίρνουμε».
Τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου, και οι επιστήμονες από την άλλη πλευρά εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία από τον κοροναϊό.
Η «Real News» της Κυριακής αναφέρει πως η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, πλην όμως ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το πρωτόκολλο που θα εφαρμόζεται όταν υπάρχει κρούσμα σε ένα σχολείο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να διαφοροποιήσει την προσέγγιση από την υποχρεωτικότητα στην υιοθέτηση των μέτρων που θα είναι ήπια αλλά θα προσφέρουν προστασία εφόσον εφαρμοστούν σε σταθερή βάση.
Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα:
- Προαιρετική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή και εξωτερικούς χώρους με υψηλό συνωστισμό
- Επικαιροποίηση εμβολιασμού και πραγματοποίηση εμβολιασμού.
- Παραμονή στο σπίτι με την παραμικρή υπόνοια συμπτωμάτων
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αρχές του Σεπτεμβρίου, από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Εκτός από τη χρήση μάσκας το άλλο βασικό ζήτημα είναι και η υποχρεωτικότητα των self tests.
Ο λόγος που υπάρχει διχογνωμία στους ειδικούς είναι η… απειλή της υποπαραλλαγής “Κένταυρος”. Υπάρχει η μία πλευρά που εκφράζει την ανησυχία της για “εκτόξευση” των κρουσμάτων κορονοϊού και νέο κύμα το Φθινόπωρο και η άλλη που υποστηρίζει ότι αυτή η υποπαραλλαγή δεν θα επικρατήσει στη χώρα μας.
«Πρέπει ο χειμώνας που θα έρθει να είναι καλύτερος αρκεί να προσέξουμε 2 μεγάλα “αγκάθια” επισήμανε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
- «Το πρώτο είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η “άγρια” παραλλαγή της Δ, θα είναι κάποια παραλλαγή της Ο, αυτή που ονομάζουμε «Κένταυρος» που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να εξαπλωθεί γιατί οι συνέπειες στους ηλικιωμένους θα είναι τραγικές.
- Δεύτερον να αυξήσουμε την προστασία μέσω εμβολιασμών. Οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση πρός το τέλος τυ 2021 με αρχές του 2022 δεν προστατεύονται, οι ηλικιωμένοι δυστυχώς δεν μας άκουσαν για την τέταρτη δόση και η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει μια εμβολιαστική καμπάνια» τόνισε.
Η “Κένταυρος” – όπως και η Όμικρον 5 – είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας.
Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η “Κένταυρος” θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.
Τα πρώτα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75) είναι κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και ρινική καταρροή. Ακολουθούν η δύσπνοια, το αίσθημα αδιαθεσίας και η εξάντληση.
Όσοι νοσούν με την Όμικρον 5 (ΒΑ.5) εμφανίζουν κυρίως πονόλαιμο. Επίσης, αναφέρουν πόνο στη μέση και στα πόδια, αλλά και γενικότερα μυϊκούς πόνους σε αρθρώσεις και κόκκαλα. Πολλοί αναφέρουν υψηλό πυρετό και νυχτερινή εφίδρωση.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δύο παραλλαγές, η Όμικρον 5 και η “Κένταυρος”, έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Φαίνεται, όμως, πως η “Κένταυρος” δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.
Για την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται, μίλησε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Το επιδημιολογικό περιβάλλον που υπάρχει τώρα καθώς και η φάση της σχέσης που έχουμε με τον κορονοϊό, επιβάλει αυτή τη στιγμή να μην παρθούν ιδιαίτερα μέτρα στα σχολεία για τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Επιβάλλεται κάποιος που επιστρέφει από διακοπές να είναι πολύ προσεκτικός. Με το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να κάνει τεστ, να βάζει μάσκα όταν συναντά τους υπόλοιπους συγγενείς. Γιατί όχι για δυο-τρεις ημέρες να καθίσει σε μια ιδιότυπη καραντίνα», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται στη φάση της αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν και αναμένεται έξαρση μέσα στον χειμώνα του κορονοϊού, «καθώς είναι ένας αναπνευστικός ιός, δεν υπάρχει μετά το ‘Όμικρον’ κάποιο στέλεχος που να έχει προκύψει».
Η επικαιροποίηση των εμβολίων θα συμβάλει στη γενικότερη προστασία του πληθυσμού και ενός νέου στελέχους που ενδεχομένως να προκύψει τον χειμώνα.
Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το άνοιγμα θα γίνει χωρίς μάσκες.
«Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν του απαγορεύει κανείς να φοράει. Αν σε μια περιοχή της χώρας υπάρχει τοπική έξαρση, θα μπορούσε κανείς να συστήσει να υπάρχουν μάσκες. Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».
- Στους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους, όπως η εργασία, «είναι απίθανο να γίνει υποχρεωτική η χρήση. Αν υπάρχει νέο κύμα και αναγκαστούμε να βάλουμε τις μάσκες, θα το δούμε. Θα πρέπει να πάμε σε μια συνύπαρξη με τον ιό και αναπροσαρμογή των μέτρων».
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο καθηγητής τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση μπορούν να κάνουν άφοβα και το επικαιροποιημένο εμβόλιο όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.
«Η τέταρτη δόση δεν έχει παρενέργειες και αντικειμενικά, ειδικά για όσους είναι άνω των 50, μειώνει την θνητότητα. Η θνητότητα που έχουμε ερμηνεύεται από τον υπέργηρο πληθυσμό που έχει η Ελλάδα και ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι, δεν εμβολιάζονται και δεν επικαιροποιούν τις δόσεις των εμβολίων».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, και οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, «διότι αν κολλήσει, κινδυνεύει και η ίδια και το έμβρυο. Είναι υποχρεωτικό για τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο, είναι λάθος να μη γίνεται».