ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Ικανοποίηση από την αποτίμηση της “μάχης” για τις υποκλοπές – Τι αναδεικνύει η κόντρα Βενιζέλου – Γεραπετρίτη
Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα καυτό ερώτημα όπως αναμενόταν από την αντιπολίτευση που βλέπει τώρα ομολογία ενοχής στα fake news που εκστόμισε στην ολομέλεια και την άρνησή του να ακυρώσει τη δική του τροπολογία για την ΑΔΑΕ.
Εμφανίστηκε πολιτικά απομονωμένος και φοβισμένος για τις εξελίξεις οι οποίες αναμένονται καταιγιστικές, σύμφωνα με την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρουσία του στην ολομέλεια.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Όπως παρατηρούν από την Κουμουνδούρου ο Πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να δώσει καμία απάντηση σε κανένα από τα ερωτήματα που ταλανίζουν την πολιτική ζωή αλλά και την κοινωνία σε ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας όπως είναι η παρακολούθηση ενός πολιτικού αντιπάλου και ενός δημοσιογράφου.
- Μάλιστα με τον πολιτικό κυνισμό και αμετροέπεια απέναντι στην αντιπολίτευση αλλά και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα επιχείρησε να ανοίξει ομπρέλα πάνω από την κοινοβουλευτική ομάδα και τα στελέχη του ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τον σκληρό δεξιό πυρήνα της βάσης του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό όπως σημείωναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπροστά στη λευκή απεργία των Βουλευτών της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε άλλο δρόμο από το να βγει ο ίδιος μπροστά και να βάλει το απαραίτητο ανάχωμα στις πιέσεις που δέχονται στη δημόσια σφαίρα για απαντήσεις τις οποίες και δεν είναι σε θέση να δώσουν.
- Οι δε συμψηφισμοί δεν ήταν παρά ένα ξαναζεσταμένο φαγητό με τα γνωστά «αμαρτήματα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία ωστόσο έφτασε στο δυσάρεστη θέση να βλέπει τον ένα μετά τον άλλο όσους επικαλέστηκε ότι έπεσαν θύματα παρακολούθησης της ΕΥΠ επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τον διαψεύδουν.
Τα… fake news και οι διαψεύσεις
Πανούσης, Βαλαβάνη, Βαρουφάκης τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα αρνητικά και μάλιστα άμεσα βαθαίνοντας την απομόνωση του κ. Μητσοτάκη ενώ την αμηχανία διόγκωσε και η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου και μάλιστα διπλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια με αφορμή την υπόθεση της ΧΑ και τις παρακολουθήσεις για την σύλληψη της εγκληματικής οργάνωσης.
Ήταν μια σειρά από ωμά όπως χαρακτηρίζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση fake news του κ. Μητσοτάκη μόνο και μόνο για να στηρίξει το αφήγημά πάνω σε συμψηφισμούς πέφτοντας όμως και στην κορυφαία αντίφαση να εμμένει στη σύγκριση με τον πρώην πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να συντηρήσει τα αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά των δεξιών ψηφοφόρων.
Κορυφαία ωστόσο στιγμή διασποράς fake news και κυνικής παραδοχής όπως σημειώνουν ήταν η στιγμή που υποστήριξε ότι το 5χρονο κορίτσι που πέθανε στον Έβρο βαφτίστηκε Μαρία την τελευταία στιγμή λόγω δεκαπενταύγουστου.
Ομολογία ενοχής
Η μεγαλύτερη απόδειξη της ενοχής του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι στις δυο προκλήσεις του κ. Τσίπρα να ακυρώσει την τροπολογία που έφερε νύχτα η κυβέρνηση για την ΑΔΑΕ μετά το αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη το 2021, ο πρωθυπουργός και τις τρεις φορές που πήρε το λόγο δεν είπε ούτε μισή λέξη.
Πρόκειται για την τροπολογία Πικραμένου που αν η κυβέρνηση την πάρει πίσω τότε θα ανοίξει το καπάκι των αποκαλύψεων όπως βάσιμα πλέον εκτιμάται για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει σε βάρος βουλευτών και εν ενεργεία υπουργών καθώς η ανεξάρτητη αρχή θα μπορεί να ενημερώνει και πάλι τα θύματα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.
- Το τείχος που έχει βρει ο κ. Μητσοτάκης από την αντιπολίτευση και τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας είναι πλέον εμφανές και το άλλοτε συμμαχικό του Κέντρο του έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη εκτιμούν στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Η διπλή και ηχηρή παρέμβαση του συνταγματολόγου και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη.
Κόντρα Βενιζέλου – Γεραπετρίτη
Μπορεί η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου να καταρρίπτει νομικά το σαθρό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι οι βουλευτές δεν μπορεί να εξαιρούνται από τις επισυνδέσεις όταν το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει άλλες διαδικασίες άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τους στο πλαίσιο της προστασίας του πολιτεύματος, ωστόσο πίσω από αυτή υποβόσκει η κόντρα του με τον κ. Γεραπετρίτη.
Δεν μπορεί ωστόσο αυτή να ερμηνευτεί με στενά επιστημονικά κριτήρια. Ο κ. Μητσοτάκης ακρωτηρίασε το δεξί του χέρι για να μεταθέσει την πολιτική ευθύνη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ωστόσο τώρα βλέπει να βάλλεται με καταιγιστικά πυρά και το δεύτερο και τελευταίο στήριγμά του στο Μέγαρο Μαξίμου ο εξ απορρήτων υπουργός επικρατείας που έχει κληθεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά και να μπει ο ίδιος ως επικοινωνιακό ανάχωμα κάθε φορά που βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη ο πρωθυπουργός.
Η φορτισμένη αντίδραση του κ. Γεραπετρίτη ήταν και ένα δείγμα πανικού που έχει να καταβάλλει και τον ίδιο καθώς το επιχείρημά του ότι όταν ο εκάστοτε νόμος δεν επικαλείται το Σύνταγμα τότε έχει μεγαλύτερη ισχύ, καταρρέει ακόμη και στην κοινή λογική όπως του επισήμανε και ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιώντας για εκείνους που μετά από μια πολιτική καριέρα χάνουν την αξιοπιστία τους.
Στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου πολλοί προσωποποιούν και το σύνολο ενός κεντρώου κόσμου που συντάχτηκε και συμπορεύτηκε με τον κ. Μητσοτάκη και ο οποίος τώρα του γυρνά την πλάτη απογοητευμένος γιατί πλέον νιώθει ότι τους εκμεταλλεύτηκε τα τρία αυτά χρόνια της διακυβέρνησής του για να συντηρεί το επικοινωνιακό προφίλ του Κεντρώου πρωθυπουργού και πολιτικού την ώρα που επέβαλε αυταρχικά τις πολιτικές στην κοινωνία.