Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσιτς διόρισε και πάλι πρωθυπουργό την Άνα Μπρνάμπιτς
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διόρισε την απερχόμενη πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς και πάλι στον θώκο προκειμένου να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ηγηθεί της χώρας εν μέσω ενός πολέμου στην Ευρώπη, παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και κρίσης πληθωρισμού και εντάσεων με το Κόσοβο.
Η ανακοίνωση έγινε περίπου πέντε μήνες αφότου το κόμμα τους, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε λόγω παρατυπιών σε ένα εκλογικό τμήμα, εμποδίζοντας τη σύγκληση της Βουλής.
Ο Βούτσιτς είπε πως έχει “απεριόριστη εμπιστοσύνη” στην Μπρνάμπιτς, 46 ετών, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα και ανοικτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός της Σερβίας το 2020. Είπε ακόμη πως η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων προκλήσεων το 2024, δύο χρόνια πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις.
Το κυβερνών κόμμα έχει 120 από τις 250 έδρες της Βουλής και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Σοσιαλιστές και οι Ούγγροι της Βοϊβοντίνας, αμφότεροι παραδοσιακοί σύμμαχοι του SNS, διαθέτουν 31 και πέντε βουλευτές αντίστοιχα.
Η Μπρνάμπιτς αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησης και το πρόγραμμά της στη Βουλή τις ερχόμενες εβδομάδες. Ένα από τα κύρια καθήκοντά της στη διεθνή σκηνή θα είναι να εξισορροπήσει τις φιλοδοξίες της Σερβίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας, με τις πιέσεις για διατήρηση των ισχυρών δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα.
Η Σερβία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό αέριο και έχει αγοράσει όπλα από τη Ρωσία. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός επενδυτής στη Σερβία, κυρίως στις υποδομές και στη βιομηχανία εξόρυξης.
Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα υποστηρίζουν την εναντίωση της Σερβίας στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, μπλοκάροντας την ένταξη στον ΟΗΕ της πρώην σερβικής επαρχίας. Αν και η Σερβία ψήφισε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.