”Mάχη” για μια θέση στη Ρεβυθούσα από εισαγωγείς LNG

”Mάχη” για μια θέση στη Ρεβυθούσα από εισαγωγείς LNG

Συνωστισμός φορτίων LNG παρατηρείται στη Ρεβυθούσα και στον Κόλπο των Μεγάρων, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να υποκαταστήσουν το έλλειμμα από το ρωσικό αέριο και να αυξήσουν τα αποθέματα ενόψει του χειμώνα. Για μια θέση στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας διαγκωνίζονται από τον Αύγουστο και μεγάλοι ξένοι εισαγωγείς για τη μεταπώληση φορτίων στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με τον ανταγωνισμό να κορυφώνεται ενόψει του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ για τον ετήσιο προγραμματισμό του 2023.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης LNG και των δυνατοτήτων της χώρας να εξελιχθεί σε διαμετακομιστή αερίου μέσω της Ρεβυθούσας και του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης που ολοκληρώνεται το 2023, είναι ότι τον Αύγουστο έδεσαν στη Ρεβυθούσα 15 φορτία LNG έναντι 3 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ για τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί 13 και για τον Οκτώβριο 6, δυναμικότητας ωστόσο μεγαλύτερης από το σύνολο του προηγούμενου μήνα.

Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για το 2022 φαίνεται καθαρά η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της Ρεβυθούσας και του διεθνούς ενδιαφέροντος. Από τα 15 φορτία του Αυγούστου και τα 13 αντίστοιχα του Σεπτεμβρίου τα 7 μεταφέρονται από ξένες εταιρείες και συγκεκριμένα την ουγγρική NET Energy και την Boulgargaz, ενώ τον Οκτώβριο την εμφάνισή της κάνει για πρώτη φορά και η αυστριακή OMV με ένα μεγάλο φορτίο 1 εκατ. μεγαβατωρών. Στους βασικούς εισαγωγείς με μεγάλο μερίδιο παραμένει η «Μυτιληναίος», ενώ μικρότερα φορτία μεταφέρει η Elpedison, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ και η Motor Oil. H κίνηση στον Κόλπο των Μεγάρων αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς ο ΔΕΣΦΑ θα συμπεριλάβει στον ετήσιο προγραμματισμό και το νέο πλωτό FSU.

Κύρια πύλη αερίου

H Ρεβυθούσα έχει καταστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας, καλύπτοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το 44% του συνόλου των εισαγωγών αερίου της χώρας, συμβάλλοντας και στην αύξηση των εξαγωγών κατά 134,33% το ίδιο διάστημα. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 16,61 TWh LNG από 39 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 10,76 TWh από 15 δεξαμενόπλοια από 4 χώρες στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η αύξηση αφορά κυρίως φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 9,79 TWh, έναντι 4,09 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 58,94%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (2,47 TWh), ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος (2 TWh), η Νιγηρία (1,20 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Αυξημένη ζήτηση

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 3,84%, φτάνοντας τις 38,91 τεραβατώρες έναντι 37,47 τεραβατωρών κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το ρωσικό φυσικό αέριο κάλυψε ποσοστό 34,25%, ενώ ποσοστό 19,19% εισήλθε μέσω του αγωγού Tap και 2,3% μέσω της ελληνοτουρκικής διασύνδεσης στους Κήπους Εβρου. Το 67,27% της ζήτησης κάλυψαν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αφού το φυσικό αέριο εξακολουθεί να συμμετέχει με υψηλά ποσοστά (40%-60%) στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Σχετικά Άρθρα