K-Report: Επτά σημεία που κρατάμε από την μάχη της Βουλής για τις υποκλοπές

K-Report: Επτά σημεία που κρατάμε από την μάχη της Βουλής για τις υποκλοπές

–          Την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πάρει απόσταση από το γεγονός της παρακολούθησης Ανδρουλάκη («λάθος», «ολίσθημα», «επιχειρησιακή αστοχία», «πολιτικά μη αποδεκτή πράξη») υπερασπιζόμενος παράλληλα την νομιμότητά της, σε ευθεία σύγκρουση με την άποψη Βενιζέλου πως ήταν αντισυνταγματική, άποψη την οποία υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

–          Την αντίδραση του πρωθυπουργού στην ερώτηση «γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ Ανδρουλάκη»: Αυτή, είπε, είναι «μια ερώτηση που γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορώ να την απαντήσω».

–          Τον υπαινιγμό του πρωθυπουργού πως η υπόθεση συνδέεται με ή εξυπηρετεί «συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν την δυνατότητα επιρροής τους».

–          Την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί (απόντος του άμεσα ενδιαφερόμενου Νίκου Ανδρουλάκη) ως εκπρόσωπος και ηγέτης ενός αντιπολιτευτικού μετώπου, ενός «θεσμικού ανένδοτου».

–          Την επιβεβαίωση της ασάφειας και αδιαφάνειας που τυλίγει τις διαδικασίες των αιτημάτων παρακολούθησης τηλεφώνων για «λόγους εθνικής ασφάλειας» και την έλλειψη φίλτρων και ελέγχων έστω και ex post. Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να ακυρωθεί η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα και απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει (μετά το τέλος της διαδικασίας), όσους έγιναν στόχος παρακολούθησης. Σε αυτή την περίπτωση  θα μπορούσε κάθε βουλευτής να ζητήσει από την ΑΔΑΕ να ελέγξει αν υπήρξε στόχος υποκλοπών.

–          Την αναμενόμενη αναμόχλευση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό να επικαλείται μαρτυρίες πέντε πρώην στελεχών τους ότι ήταν στόχος παρακολουθήσεων (οι 4 εκ των οποίων το διέψευσαν) και τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι επί των ημερών του κανείς πολιτικός ή δημοσιογράφος δεν παρακολουθείτο. Επί των ημερών σας έγιναν 54.000 περίπου επισυνδέσεις- απάντησε ο πρωθυπουργός.

–          Την ατυχή, τέλος, αναφορά του Κυριάκου Μητοστάκη στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ως επιχείρημα ότι τα τηλέφωνα των βουλευτών δεν μπορούν να εξαιρούνται a priori της παρακολούθησης. Αλλά το απόρρητο για τους χρυσαυγίτες βουλευτές δεν ήρθη με διαδικασίες τύπου Ανδρουλάκη, αλλά με εισαγγελική παραγγελία, μετά την διατύπωση κακουργηματικών κατηγοριών και προς διερεύνησή τους.

Πηγή: K-Report

Σχετικά Άρθρα