Και στο Bloomberg το σκάνδαλο των υποκλοπών
Μετά τους New York Times, το Politico και τους Financial Times που ασχολήθηκαν το τελευταίο διάστημα μέσω των διαδικτυακών αλλά και έντυπων εκδόσεών τους με το ελληνικό “Watergate”, σειρά πήρε ακόμα ένα πασίγνωστο και παγκόσμιας εμβέλειας Μέσο.
Ο λόγος για το “Bloomberg“, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο έβαλε επίσης στο “μικροσκόπιό” του το ζήτημα που έχει “δονήσει” το πολιτικό σκηνικό της χώρας, προκαλώντας και οξεία πολιτική αντιπαράθεση το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ρεπορτάζ υπογράφουν οι Lyubov Pronina and Σωτήρης Νίκας, με τη συνδρομή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο τέλος, των Paul Tugwell, Stephanie Bodoni, Alberto Nardelli και Natalia Drozdiak.
Το εν λόγω δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο “Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούνται για επιφανειακή αντιμετώπιση του σκανδάλου” φιλοξενεί αιχμηρές δηλώσεις της Ολλανδής Ευρωβουλεύτριας του Renew Europe, Sophie in ‘t Veld, η οποία έχει ούτως ή άλλως ξεκαθαρίσει πως το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ευρωπαϊκή υπόθεση”. Επανέρχεται, λοιπόν, η ίδια, χαρακτηρίζοντας “επιφανειακή” την έρευνα των ελληνικών αρχών, οι οποίες, μαζί με την Ε.Ε. θα πρέπει να διερευνήσουν το θέμα πιο άμεσα.
Το Bloomberg στη συνέχεια παραθέτει τη σειρά των γεγονότων γύρω από τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, γράφοντας επίσης και για τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Εν συνεχεία, αφού μεταφέρει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού μέσω της οποίας “αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη του θέματος” κάνει λόγο για “ερωτήματα που μένουν αναπάντητα”, πράγμα που θα μπορούσε να αποδειχτεί “μία σημαντική πολιτική κρίση για την Ελλάδα, η οποία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές”.
“Είναι μεγαλύτερο από το Watergate”
Τα πυρά της Ευρωβουλεύτριας Sophie in ‘t Veld πάντως συνεχίζονται και στη συνέχεια του δημοσιεύματος, με την ίδια να κατηγορεί τις ελληνικές αρχές πως ΄”από τη μία ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, άρα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, από την άλλη είναι πολύ πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο όλο θέμα και μέχρι στιγμής όλες τις κινήσεις τους το τελευταίο διάστημα είναι για καλύψουν τα πράγματα”.
Επίσης, αναφέρθηκε με επικριτικά σχόλια και στη διερεύνηση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ουσιαστικά “δεν έχουν απόλυτη αίσθηση της σοβαρότητας του θέματος” και πως “πιστεύουν ό είναι διπλωματικό ζήτημα”, συνεχίζοντας: “Λάθος. Είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα που επηρεάζει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας της ΕΕ”.
Αφού εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΛΚ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κόμματός της (Renew) για κατάθεση τόσο από τον Ανδρουλάκη όσο και από τον Κουκάκη δήλωσε πως το σκάνδαλο, αυτό “είναι μεγαλύτερο από το Watergate, αλλά κανείς δεν φαίνεται να κινείται”.
Στη συνέχεια, το Bloomberg γράφει και για το Predator, αναφέροντας και την έκθεση από την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google που δημοσιεύθηκε τον Μάιο και η οποία υποστήριξε ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται συστηματικά από “κρατικούς φορείς” σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και η Ισπανία.
Τέλος, υποστηρίζει πως οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα “έχουν αυξηθεί πάνω από 30% από το 2019”, ενώ κάνει λόγο για τις “πιέσεις” που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αντιπολίτευση, η οποία του ζητά να παραιτηθεί.