Το… Pegasus “καταρρέει” – Υπερχρεωμένη η εταιρεία που το κατασκευάζει, αποπέμπει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο
Ο ισραηλινός όμιλος που κατασκευάζει το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, το οποίο θεωρείται ο ανταγωνιστής του Predator, ανακοίνωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Shalev Hulio θα παραιτηθεί ως μέρος μιας αναδιοργάνωσης και πως η εταιρεία θα επικεντρώσει στις πωλήσεις του λογισμικού σε χώρες που ανήκουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά ο όμιλος είναι υπερχρεωμένος και έτσι οι μέτοχοι αποφάσισαν ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι αυτό της «αναδιοργάνωσης» οδηγώντας στην έξοδο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
«Ο Όμιλος NSO ανακοίνωσε σήμερα ότι η εταιρεία θα αναδιοργανωθεί και ο διευθύνων σύμβουλος Shalev Hulio θα παραιτηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε σχετική δήλωση, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ο Guardian.
Τη θέση του θα πάρει ο Yaron Shohat, ο οποίος και θα διαχειριστεί τη διαδικασία αναδιοργάνωσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η αναδιοργάνωση «θα εξετάσει όλες τις πτυχές της επιχείρησής της, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού των εργασιών της για να διασφαλίσει ότι η NSO παραμένει μία από τις κορυφαίες εταιρείες κυβερνοτηλεόρασης υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, με επίκεντρο τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», μια αναφορά στην πολιτική και στρατιωτική συμμαχία των 30 μελών .
Υπενθυμίζουμε ότι το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus χρησιμοποιείται για διείσδυση κινητών τηλεφώνων και εξαγωγή δεδομένων ή ενεργοποίηση καμερών ή μικροφώνων.
Ο όμιλος NSO υποστηρίζει ότι το λογισμικό πωλείται μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες για να στοχεύουν εγκληματίες και τρομοκράτες και οι πωλήσεις απαιτούν έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ωστόσο, το spyware φέρεται να έχει αναπτυχθεί από ξένες κυβερνήσεις εναντίον αντιφρονούντων, δημοσιογράφων, διπλωματών και μελών του κλήρου.
Στους πελάτες της περιλαμβάνονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουγγαρία και η Ινδία.
Τον Νοέμβριο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν τοποθέτησε την εταιρεία στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ , αφού διαπίστωσε ότι είχε ενεργήσει «σε αντίθεση με τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».
Ο χαρακτηρισμός αυτός ήρθε τρεις μήνες αφότου μια κοινοπραξία δημοσιογράφων που συνεργάζεται με τη γαλλική μη κερδοσκοπική ομάδα Forbidden Stories, αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών που παραβιάστηκαν από ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας το spyware, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών.
Ο Guardian κι άλλα μέλη της δημοσιογραφικής αυτής κοινοπραξίας αποκάλυψαν επίσης ότι οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων του Εμμανουέλ Μακρόν, του Γάλλου προέδρου και σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του περιέχονταν σε μια λίστα με άτομα που είχαν διαρρεύσει και επιλέχθηκαν ως πιθανοί στόχοι παρακολούθησης.