Σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ – Ανακοινώσεις ΕΝΙ και ΤΟΤΑL
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 εντοπίσθηκε φυσικό αέριο η ποσότητα του οποίου σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 2,5 tcf. Το κοίτασμα Cronos-1 είναι ο τέταρτος στόχος που επιχειρεί η ΕΝΙ και ο δεύτερος στο τεμάχιο 6.
Όπως μεταδίδει το Reuters, εντοπίστηκαν αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες. Το κοίτασμα ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.
Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.
«Αυτή η επιτυχία του Κρόνος είναι άλλη μια επιβεβαίωση της στρατηγικής μας… η οποία συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και παρέχει πρόσθετες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη» δήλωσε ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος της TotalEnergies.
Σε δηλώσεις της η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πειλήδου, είπε ότι η γεώτρηση κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου ο οποίος έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και βρίσκεται σε στήλη καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων, είπε η Υπουργός.
«Ως υπουργείο και κοινοπραξία επεξεργαζόμαστε τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου με σκοπό μεταξύ άλλων να μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως οι εργασίες της γεώτρησης ξεκίνησαν στις 23/5/2022 με το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».