Στο 1 δισ. τα χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας- Τιμολόγια εφιάλτης από τον Σεπτέμβριο- 60.000 καταναλωτές αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα- Επιμένει στα επιδόματα η κυβέρνηση

Στο 1 δισ. τα χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας- Τιμολόγια εφιάλτης από τον Σεπτέμβριο- 60.000 καταναλωτές αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα- Επιμένει στα επιδόματα η κυβέρνηση

Μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται πως θα βιώσει την ενεργειακή κρίση του χειμώνα λιγότερο επώδυνα από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπη, όπου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις και σκληρά περιοριστικά μέτρα που θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις, ωστόσο η κατάσταση που σταδιακά διαμορφώνεται είναι ανησυχητική. Διότι, δεν είναι μόνο το θέμα της επάρκειας αλλά και των τιμών, κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί εσαεί και αδιακρίτως να αντιμετωπίζει με επιδοματικές πολιτικές για τις οποίες διατυπώνουν ήδη αντιρήσεις από την Ε.Ε.

H εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στα 240 ευρώ/MWh, από 80 ευρώ/MWh τον Ιούνιο, ανεβάζει υπέρμετρα το κόστος της οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του και δοκιμάζει τα όρια αντοχής του Προϋπολογισμού, αφού θα απαιτηθούν περισσότερα από τα 1,36 δισ. ευρώ του Αυγούστου για να απορροφηθεί το 90% της αύξησης των τιμών που ανακοινώνουν σήμερα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο –εκτιμάται ότι θα προσεγγίζουν τα 80 λεπτά/ KWh από 48-50 λεπτά/KWh τον Ιούλιο. Το κόστος προβληματίζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Συνήθως, η κριτική που γίνεται στην κυβερνητική πολιτική είναι ότι δεν είναι αρκετές αυτές τοι επιδοτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως φαίνεται από τη σώρευση των απλήρωτων λογαριασμών –έφτασαν στο 1 δισ. ευρώ γράφει σήμερα η Καθημερινή.

Περίπου το 45% των καταναλωτών χρωστά μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά στους παρόχους, ενώ 60.000 πολίτες χαρακτηρίζονται “ενεργειακοί τουρίστες”, καθώς αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα, σε αναζήτηση καλύτερης τιμής.

Στους 185.000 έχουν φτάσει, άλλωστε, εκείνοι που καταφεύγουν στην Καθολική Υπηρεσία, λόγω χρεών, 35.000 νέοι καταναλωτές προστέθηκαν σε αυτήν το β΄ τρίμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιδοματικές πολιτικές καθώς βρίσκεται υπό πολιτική πίεση λόγω της ακρίβειας αλλά, πλέον, και εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών, και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Από τα υπερέσοδα και την υπερφορολόγηση αλλά και από τα έσοδα του τουρισμού που εξελίσσεται εξαιρετικά, είναι βέβαιο πως δημιουργείται απόθεμα που θα δαπανηθεί ως “μαξιλάρι” για τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Σχετικά Άρθρα